Društvo

"Ne znam da li je tako i danas"

Joanikije: Špijuni do skoro bilježili ko ulazi u Cetinjski manastir

Srpski mitropolit Joanikije Mićović služio je danas u Cetinjskom manastiru povodom „praznika Svetog sveštenomučenika Joanikija Crnogorsko-primorskog“.

Joanikije: Špijuni do skoro bilježili ko ulazi u Cetinjski manastir Foto: Crkva Srbije
Portal AnalitikaIzvor

Mićović je na kraju govora o Joanikiju Lipovcu, mitropolitu crkve Srbije iz perioda Drugog svjetskog rata, pomenuo i njegovu ćerku koja je, kako je rekao, živjela na Cetinju i radila u prosvjeti.

„Negdje već pod stare dane u prepisci sa svojim sinom, ona piše sa ljubavlju i toplinom majčinskom: Milo mi je, dragi moj sine, što si bio u Kotoru na službi. Tamo je, svakako, sve drugačije nego na Cetinju. Tamo ne stoje špijuni pred crkvom kao što stoje pred Cetinjskim manastirom i upisuju svakoga ko u manastir uđe da se moli Bogu. Meni je mnogo drago što si bio na Svetoj službi i što si spreman uvijek da kažeš da si unuk svetoga Božijeg ugodnika i oca mojega Mitropolita Joanikija“, kazao je Joanikije Mićović. 

To je, kaže on, svjedočanstvo kakva su vremena bila nakon Drugog svjetskog rata.

„Posebno kako je bilo ovdje na Cetinju, gdje su po tadašnjim svjedočanstvima uglednih i čestitih Cetinjana po dvojica špijuna se stalno smjenjivali. I to je bilo tako i do skoro, ne znam da li je i danas, da pred Cetinjskim manastirom bilježe ko sve ulazi u crkvu Cetinjskog manastira i ko sve pristupa ćivotu Svetoga Petra Cetinjskoga“, kazao je Joanikije Mićović. 

O Joanikiju i Jagošu
9
O Joanikiju i Jagošu
03.03.2023 10:40
 
Burne reakcije na društvenim mrežama povodom Joanikijevih izjava
21
Burne reakcije na društvenim mrežama povodom Joanikijevih…
03.01.2022 18:10

 

Portal Analitika