Zanimljivosti

Jedna kompanija pravi mini modele automobila koji su skupi koliko i pravi

Kompanija Amalgam sa sjedištem u Velikoj Britaniji specijalizovana je za mini modele kultnih sportskih automobila. Cijene ovih mini modela automobila su gotovo iste ko kod pravih automobila.

Jedna kompanija pravi mini modele automobila koji su skupi koliko i pravi Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Ovi mini modeli automobila imaju sve karakteristike autmobila u punoj veličini do najsitnijih elemenata i naravno imaju odgovarajuću cijenu, gotovo kao pravi automobili!

Osnovan 1995. godine u Bristolu, u Ujedinenom Kraljevstvu, Amalgam je izgradio reputaciju za izradu najdetaljnijih replika minijaturnih automobila na svijetu.

Održavajući bliske odnose sa vrhunskim proizvođačima kao što su Ferrari, Lamborghini ili Aston Martin, kompanija ima pristup originalnim CAD podacima i inženjerskim crtežima vozila koja repliciraju, kao i njihovim kodovima boja i uzorcima boja.

Amalgam takođe koristi fotografije visoke rezolucije i digitalna skeniranja da bi savršeno rekonstruisao svako vozilo. Za svaku repliku kompanije u razmeri 1:8 potrebno je između 250 i 450 sati mukotrpnog rada, pa otuda i “lijepe” cijene mini automobila koje mogu dostići i do nevjerovatnh 30.000 dolara, u zavisnosti od modela mini auta.

Kompanija Amalgam je nedavno najavila da će svojoj već impresivnoj kolekciji replika 1:8 dodati legendarni Lamborghini Countach LP400 i predstojeći Lamborghini Revuelto.

Prvi će se proizvoditi u seriji od 199 jedinica, i baš kao i ostale Amalgamove kreacije, sadržaće sve najsitnije elemente originalnog automobila, uključujući funkcionalna vrata sa makazama i iskačuća prednja svjetla, kao i impresivnu repliku njegovog atmosferskog automobila. V12. Može biti vaš za 18.700 dolara.

Što se tiče Revuelta, kompanija je do sada objavila samo digitalne prikaze replike, ali je njegova cijena već objavljena vrtoglavih 16.400 dolara.

Važno je istaći da Amalgamove kreacije nisu jednostavne igračke, kao što neki onlajn izvori sugerišu, već kolekcionarska umetnička djela namjenjena vlasnicima luksuznih automobila koji žele da se njihova cijenjena imovina ponovo kreira u manjem obimu. U stvari, kompanija sa sjedištem u Bristolu nudi izradu po mjeri 1:8 replika bilo čijeg automobila, sve do najsitnijih detalja.

Minijature po mjeri su nešto skuplje od onih u ograničenom izdanju. Na primjer, dok serijski model Revuelto košta 15.177 eura, replika po mjeri bi vas koštala oko 21.748 eura

U ovom trenutku, najskuplja replika 1:8 na veb stranici Amalgam je ona Ferrari 250 GTO, po cijeni od 29.760 dolara. Što se tiče najskupljeg modela, ta titula pripada paru 1:4 replika dva Mercedesova vozila Formule 1, od kojih svaka košta 30,475.00 funti ( 35.596 eura).

Portal Analitika