Zanimljivosti

VIDEO

Jedan od najmračnijih gradova svijeta: Postavili solarna ogledala kako bi imali zračak sunca na glavnom trgu

Stanovnici jednog norveškog grada većinu godine žive u polutami. 

Jedan od najmračnijih gradova svijeta: Postavili solarna ogledala kako bi imali zračak sunca na glavnom trgu Foto: shutterstock/Sueby Sue
Portal AnalitikaIzvor

Iako vide sunce na obroncima planina koje ih okružuju, ne osjećaju ga na svojim licima... Rjukan je grad u okrugu Telemark na jugu Norveške, koji se naziva i jednim od najmračnijih mjesta na svijetu.

Zbog visokih planina koje okružuju grad, njegovih nešto više od 3.300 stanovnika nije izloženo direktnoj sunčevoj svjetlosti ni šest mjeseci u godini, piše Punkufer. 

U polumraku doručkuju, ručaju i večeraju. Pod okriljem polumraka idu u školu i rade, idu u prodavnice i bave se sportom.

Žive u polumraku šest mjeseci u godini. Zbog toga su lokalne vlasti 2013. uložile pet miliona norveških kruna za postavljanje solarnih ogledala na planinama koja reflektuju mali dio sunčeve svjetlosti na glavni gradski trg čak i u onim najmračnijim mjesecima u godini.

I dok se jedni žale da je previše budžetskih para potrošeno na sićušni zračak svjetlosti u mračnom gradu, drugi zaključuju da su ogledala dodatno popularisala Rjukan među turistima. Grad je dugi niz godina bio zanimljiva lokacija za posjetu zbog 104 metra visokog vodopada Rjukan koji se nalazi u blizini.

Sada turisti imaju još jedan razlog da posjete ovaj grad.

Portal Analitika