Svijet

Nisu ispunjena očekivanja aktivista

Japan: Sud proglasio istopolne brakove "neustavnom situacijom", LGBT zajednica nezadovoljna

Japanski Okružni sud u Fukuoki odlučio je danas da je zabrana sklapanja istopolnih brakova "neustavna situacija", u komplikovanoj presudi koja nije ispunila očekivanja aktivista za prava pripadnika LGBT zajednice. 

Japan: Sud proglasio istopolne brakove "neustavnom situacijom", LGBT zajednica nezadovoljna Foto: Ilustracija: nippon.com
Portal AnalitikaIzvor

Presuda suda u Fukuoki ponovila je raniju odluku Okružnog suda u Tokiju, u kojoj je utvrđeno da nedostatak ravnopravnosti u braku predstavlja "neustavnu situaciju", ali to nije proglašeno direktnim kršenjem, obavještava Rojters. 

Presuda je donijeta neđelju dana nakon što je Okružni sud u Nagoji donio presudu da je zabrana istopolnih brakova neustavna, što je podstaklo nade LGBT zajednice u Japanu, jedinoj zemlji Grupe sedam (G7) koja ne dozvoljava istopolna vjenčanja.

Podsjetimo, odluka Okružnog suda u Nagoji bila je druga po redu u kojoj je zabrana istopolnih brakova proglašena neustavnom, od pet slučaja u protekle dvije godine, što će vjerovatno doprinijeti pritiscima za promjenu japanskog ustava u kome se kaže da je brak zajednica između muškarca i žene.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.