Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Izmijeniti zakon kako bi osobe s rijetkim bolestima i transplantiranim organima imale pravo na 100 odsto naknade

Potpredsjednica Skupštine s predsjednicom NVO Udruženje multiple skleroze Crne Gore

Izmijeniti zakon kako bi osobe s rijetkim bolestima i transplantiranim organima imale pravo na 100 odsto naknade

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak danas se sastala sa predsjednicom NVO Udruženje multiple skleroze Crne Gore, Andrijanom Nikolić.

Izmijeniti zakon kako bi osobe s rijetkim bolestima i transplantiranim organima imale pravo na 100 odsto naknade Foto: Foto: Skupština Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, tokom konstruktivnog i sadržajnog sastanka konstatovano je da se i pored postojanja Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, ova lica teško zapošljavaju, a dok su u radnom odnosu često su na bolovanju i uglavnom zbog lošeg zdravstvenog stanja odlaze u penziju.

- Bošnjak je iskazala interesovanje za aktivnosti Udruženja i izrazila spremnost da kroz rad Ženskog kluba koji je u formiranju u okviru Skupštine pomogne u prevazilaženju problema sa kojima se suočavaju ova lica. Potpredsjednica Skupštine, između ostalog, istakla je neophodnost da se kroz zakon utvrdi i eksplicitan spisak rijetkih bolesti koje bi bile tretirane Zakonom o zdravstvenoj zaštiti - navodi se u saopštenju.

Nikolić je istakla da je problem pri zapošljavanju posebno izražen kod pacijenata oboljelih od multiple skleroze, jer se ova autoimuna bolest veoma često javlja kod populacije srednje životne dobi.

- Predsjednica udruženja upoznala je potpredsjednicu Skupštine sa svim aktivnostima organizacije, kao i s budućim planovima.

Prema njenim riječima, jedan od primarnih ciljeva organizacije jeste iniciranje izmjena Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kako bi lica sa rijetkim bolestima, ali i osobe sa transplantiranim organima imale pravo na 100 odsto naknade, kao što je to u slučaju osoba bez ostatka vida, gluvonijemih osoba i lica sa amputiranim ekstremitetima. Sagovornice su se saglasile da postoji čitav niz aktivnosti na kojima mogu zajednički da rade, a sve u cilju poboljšanja položaja osoba oboljelih od multiple skleroze i rijetkih bolesti u Crnoj Gori - zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika