Literatura

U izdanju časopisa Komuna

Iz štampe izašla knjiga “Priče moje majke” Dragice Dace Marković

„Priče moje majke“ čija je autorka Dragica Daca Marković, književnica i slikarka koja je rođena u Ivangradu ( Berane ) a koja je,završila Pedagošku akademiju u Nikšiću i Filozofski fakultet U Beogradu -odsjek istorija umjetnosti. Živi i radi na relaciji Berane - Beograd.

Iz štampe izašla knjiga “Priče moje majke” Dragice Dace Marković Foto: Komuna
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je inače trinaesta po redu knjiga koju je izdao časopis Komuna “koja unosi čari života kroz vrata uspomena, kroz koje prolazi naša misao od detinjstva i mladosti do kraja života, kada sjećanje postane mjesto kojem se rado vraćamo, srećni za opet preživljeno u sjećanjima”., zapisao je u predgovoru Slavko Marković, profesor i pjesnik.

U knjizi “Priče moje majke” Daca Mar, koja je u književnom i slikarskom svijetu prepoznata po tom pseudonimu, ona piše svoju priču neiskazanu do kraja kao svjedok svih događaja koje su zabilježene u pričama koje oživljavaju uspomene na Dacin čarobni svijet djetinjstva i nemir mladosti…

“Strepnja za sudbinu junaka priča prenosi se i na piščev doživljaj svega, pa i na čitaoca, koji za trenutak pobjegne u svoju priču, djedinjstvo ili mladost. Sve je to neka vrsta *spasa*od prolaznosti života i svega što život donosi i odnosi”, stoji između ostalog u predgovoru ove zanimljive knjige.

Autorka knjige je inače slikarka koja piše prozu i poeziju, sa 15 objavljenih knjiga, od čega osam zbirki poezije i šest romana i sa po jednom knjigom o pričama i lirskim zapisima koja je kao slikarka do sada imala 45 veoma zapaženih samostalnih , a učesnica je i na više od 500 grupnh izložbi u Podgorici, Beogradu, Londonu, Moskvi, Diseldorfu, Šidu, Rijeci, Perastu …pri čemu je dobitnica više značajnih nagrada među kojima je i za životno djelo od strane Udruženja umjetnika Srbije.


Portal Analitika