Svijet

Invazija Rusije na Ukrajinu - dan 785.

Iz časa u čas: Šmigal: Ako izgubimo, doći će do trećeg svjetskog rata

Iz časa u čas: Šmigal: Ako izgubimo, doći će do trećeg svjetskog rata Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor
21:15
Šmigal: Ako izgubimo, doći će do trećeg svjetskog rata

Ukrajinski premijer Denis Šmigal izjavio je da će doći do “trećeg svjetskog rata”, ako je Ukrajina izgubi u sukobu sa Rusijom, pozvavši američki Kongres da usvoji dugoodlagani zakon o pomoći.

Šmigal je izrazio “pažljivi optimizam” da će američki zakonodavci usvojiti pomoć Kijevu u vrijednosti od 61 milijardu dolara.

“Novac nam je potreban juče, ne sjutra, ne danas”, istakao je Šmigal.

20:00
Borelj: Zemlje EU moraju da pošalju PVO sisteme Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednostŽozep Boreljporučio je da zemlje EU moraju da pošalju PVO sisteme Ukrajini da bi ojačale njenu obranu protiv ruskih napada.

“Imamo ‘patriote’ i PVO sisteme. Moramo da ih pošaljemo u Ukrajinu gdje bjesni rat. U suprotnom, elektroenergetski sistem Ukrajine biće uništen”, rekao je Borelj.

Prema njegovim riječima, EU ne može da se osloni jedino na SAD, već mora preuzme sopstvenu odgovornost.

15:40
Krim: U ukrajinskom napadu uništeni radarski i sistemi za lansiranje granata

Ukrajinske snage uništile su tokom jučerašnjeg napada na Džankoj na okupiranom Krimu brojnu opremu, među kojom su i sistemi za lansiranje granata, ali i radarski sistemi.

To je danas saopšteno iz Ukrajinske vojne obavještajne službe (HUR).

09:00
Rojters: Ukrajina kaže da ruska upotreba ilegalnog suzavca na bojnom polju raste

Ruske snage povećavaju upotrebu gasa za kontrolu nereda koji je zabranjen na bojnom polju, rekao je za Rojters pukovnik Serhii Pahomov, vršilac dužnosti šefa atomskih, bioloških i hemijskih odbrambenih snaga ukrajinske vojske u današnjem intervjuu.
Ukrajinski vojni zvaničnici ranije su saopštili da Rusija raspoređuje hemijsko oružje na bojnom polju kršeći Ženevski protokol iz 1925. godine.

Upotreba gasa za kontrolu nereda u ratu takođe je zabranjena Konvencijom o hemijskom oružju iz 1997. godine, čiji je potpisnik Rusija.

07:15
Zelenski: Pogodili smo vojni aerodrom u okupiranom Krimu

Ukrajinske snage izvele su rano 17. aprila napad na ruski vojni aerodrom u Džankoju na okupiranom Krimu, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u jučerašnjem obraćanju.
Zelenski je zahvalio Oružanim snagama i vrhovnom komandantu Aleksandru Sirskom na operaciji, ali nije precizirao posljedice.

06:00
Zelenski Evropskom vijeću:Ukrajini potrebna protivvazdušna odbrana

Predsjednik Vladimir Zelenski obratio se učesnicima samita Evropskog savjeta 17. aprila, pozivajući na hitnu pomoć u sistemima protivvazdušne odbrane kako bi se suprotstavili svakodnevnim ruskim napadima.
Tokom telekonferencijskog obraćanja liderima zemalja EU, Zelenski je počeo spominjanjem nedavnog napada na Černigov, koji je rezultirao značajnim žrtvama i velikom štetom na civilnoj infrastrukturi.
„To odražava našu trenutnu glavnu potrebu: potrebu za protivvazdušnom odbranom“, rekao je Zelenski.


Portal Analitika