Politika

"DPS poziva da se taj razgovor povede u Skupštini"

Ivanović: Do kraja sedmice rok za dogovor oko sudija Ustavnog suda

Ad hoc potezi dovode do institucionalnog haosa, u nastojanju da se ekonomija, institucionalni napredak i put ka EU vrati unazad, ocijenio je poslanik DPS-a Petar Ivanović u emisiji “Pressing” Gradske RTV.

Ivanović: Do kraja sedmice rok za dogovor oko sudija Ustavnog suda Foto: Screenshot
Gradski portalIzvor

Dodaje da se takvim djelovanjem urušavaju osnovne vrijednosti i državne institucije.

“Crna Gora se transformiše u zemlju koja polako zaostaje za usvajanjem standarda koji postoje u Evropi. Otvorili smo sva pregovaračka poglavlja, ali nakon ovoliko godina nijedno nije zatvoreno. Vjera je potisnula nauku i to je neshvatljivo. Svijet krupnim koracima ide naprijed, a mi se vraćamo vjekovima unazad”, kaže Ivanović.

Poručuje da Crna Gora treba da se vrati pravim vrijednostima, kako bismo kao društvo išli naprijed.

Ivanović kaže da je do kraja sedmice rok za dogovor oko Ustavnog suda, nakon čega će se krenuti u vaninstitucionalno djelovanje.

“Mora se postići konsenzus koji će biti izraz tog političkog i društvenog dogovora. DPS poziva da se taj razgovor povede u Skupštini, a ne da se polovina poslanika izopšti iz procesa”, navodi Ivanović, dodajući da se samovoljom ne može voditi dijalog.

“Postoje vaninstitucionalni sistemi borbe. U potpunosti podržavam predsjednika (Mila) Đukanovića koji je nekoliko puta poslao vrlo jasnu poruku. Postoji donja granica ispod koje se sigurno neće ići. Kada se primaknemo toj granici poslaćemo upozorenje. Ako se primaknemo još malo, onda će uslijediti naša reakcija”, poručuje Ivanović.

Takvo djelovanje, dodaje, uključuje sve što podrazumijeva vaninstitucionalnu borbu.

Ističe da predsjednica Skupštine Danijela Đurović ima odgovornost da ne dopusti da se povede rasprava o nekom predlogu koji nije u skladu sa Ustavom.

“Svjesno je uradila nešto što je protivustavno, sa pozicije predsjednice parlamenta, i moramo razgovarati o razlozima i načinu na koji je to učinila”, dodaje Ivanović.

Govoreći o odluci Vlade da za vjersku školu izdvoji gotovo milion eura, Ivanović kaže da je jedan od posljednjih očajničkih poteza bivše ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić bio da potpiše licence za dvije vjerske škole.

“Budžetom je određeno 900.000 eura za finansiranje dvije vjerske škole, što je brzinski preusmjereno sa dvije na jednu zbog nedobijanja licence. U materijalu koji je dostavljen, nalazi se i predlog ugovora o finansiranju koji ima svega osam članova. Kada biste otišli da uzmete pripejd karticu, sigurno biste dobili detaljniji ugovor od ovoga”, navodi Ivanović, dodajući da je škola, prema ugovoru, u obavezi samo da primi i potroši taj novac.

“Nije ispoštovan Zakon kojim se reguliše pitanje obrazovanja. Primijetio sam da je jedna od ugovornih strana Jugoslav Blagojević, pa sam pogledao ko je ta osoba. Blagojević je ranije izjavio da glasove treba da dajemo isključivo ljudima i partijama koje nas neće izdati – partijama i pojedincima sa strogim srpskim opredjeljenjem. Zalaže se za nastupanje svih Srba i brisanje granica. Traži državno jedinstvo, odnosno da svi Srbi žive u jednoj državi. Smatra da nije ‘normalno’ da službeni jezik u Crnoj Gori nije srpski, ima problem sa državnim simbolima, zalaže se za vraćanje kapele na Lovćenu”, poručuje Ivanović.

Portal Analitika