Politika

Ukoliko se ogluše o poziv biće prinuđeni da primijene demokratske metode vaninstitucionalnog djelovanja

Predsjedništvo DPS: Odustati od Zakona o predsjedniku, spremni smo za dogovor oko Ustavnog suda

Predsjedništvo DPS-a, na sjednici kojom je danas predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, konstatovalo je da je donošenjem Zakona o predsjedniku na jučerašnjoj sjednici Skupštine Crne Gore parlamentarna većina grubo narušila Ustav i ugrozila ustavni poredak u zemlji. 

Predsjedništvo DPS: Odustati od Zakona o predsjedniku, spremni smo za dogovor oko Ustavnog suda Foto: Foto: DPS
Portal AnalitikaIzvor

Predsjedništvo stranke uputilo je poziv da se odustane od usvojenog Zakona o predsjedniku, poručujući da su spremi za dogovor oko Ustavnog suda. U suprotnom, kako su rekli, biće prinuđeni da primijenimo demokratske metode vaninstitucionalnog djelovanja

Komentarišući usvojeni Zakon o predsjedniku, u Predsjendištvu DPS-a su ocijenili da je ovakav akt brutalnog pravnog nasilja nastavak politike destrukcije "koja ima za cilj institucionalno razarenje Crne Gore kako bi se država učinila nefunkcionalnom, i tako stekao alibi za finale projekta koji znači ukidanje suvereniteta, a potom i nezavisnosti obnovljene na referendumu 2006. godine".

“Protagonista ovakvog scenarija je proruski izvođač radova velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori - Demokratski front. Nažalost, takvom njihovom naumu su se pridružile i stranke koje se makar deklarativno zalažu za evropski put Crne Gore”, naglašeno je u saopštenju Predsjendištva DPS.

Poručuju da je ova partija, kao državotvorna stranka, uvijek je davala doprinos izgradnji institucija i njihovom osposobljavanju da svojom nezavisnošću i kvalitetom rada doprinose razvoju društva i napretku države.

“Sa žaljenjem konstatujemo da je jučerašnjim usvajanjem Zakona o predsjedniku obesmišljena uloga i Skupštine Crne Gore. Ukoliko parlamentarna većina ostane pri stavu da ovakav zakon treba da postane dio pravnog poretka države, onda dalje djelovanje kroz institucije sistema gubi svaki smisao. Zbog svega navedenog, kao i alarmantne društvene situacije koja ovih dana doživljava kulminaciju nakon dvoipogodišnje krize koja je započela nakon posljednjih parlamentarnih izbora, po posljednji put pozivamo sve političke subjekte u zemlji, a posebno one koji tvore juče nesporno potvrđenu parlamentarnu većinu da sjednemo za sto i kroz stvarni dijalog dođemo do rješenja koje će značiti stvaranje preduslova za punu funkcionalnost Ustavnog suda i za organizaciju vanrednih parlamentarnih izbora nakon kojih bi Crna Gora dobila stabilnu, nacionalno odgovornu, političku i evropsku Vladu", ističe se u saopštenju.

Dodaju da pozivaju da se proces izbora sudija Ustavnog suda vrati na početak i da se pokuša doći do dogovora o izboru četvoro sudija što bi spriječilo dalje urušavanje državnog sistema donošenjem antisistemskih, antiustavnih zakona poput jučerašnjeg.

Ukoliko, kako su naglasili, posljednji poziv ne urodi plodom, i ukoliko do kraja nedjelje ne otpočne proces izbora sudija Ustavnog suda, i ne bude se odustalo od namjere da se vrši ustavnu puč kroz instaliranje u pravni sistem Zakona o predsjedniku, biće potpuno jasno da je svako institucionalno djelovanje obesmišljeno i da u toj situaciji jedino preostaje da borbu za institucije izmjestimo izvan institucionalnih okvira, jer one očigledno više ne postoje.

“Od odgovora koji očekujemo do kraja radne nedjelje zavisiće i dalji potezi Demokratske partije socijalista”, poručeno je u saopštenju Predsjedništva DPS-a.


Portal Analitika