Zanimljivosti

Posljedica prekomjerenog korišćenja vanjskih osvjetljenja

Istraživanja upozoravaju: Zvijezde bi za 20 godina mogle biti nevidljive

Učestalo korišćenje LED tehnologije i ostalih tipova osvjetljenja obasjavaju noćno nebo do “dramatičnih nivoa” i, prema ovom tempu, većina sazvježđa neće biti vidljiva za 20 godina, upozoravaju astronomi.

Istraživanja upozoravaju: Zvijezde bi za 20 godina mogle biti nevidljive Foto: Pixabay/Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Prekomjerno korištenje vanjskih osvjetljenja, kao što su ulično, reklamno i ono sa sportskih objekata, umanjuje vidljivost zvijezda, prenosi Tanjug, pozivajući se na The Guardian.

Astronomi su 2016. godine utvrdili da Mliječni put više nije vidljiv na trećini naseljene teritorije čovječanstva, a svjetlosno zagađenje se od tog trenutka još više pojačalo.

“Noćno nebo je dio naše životne sredine i naredne generacije bi bile znatno uskraćene ako ne bi mogle vidjeti noćno nebo u pravom izdanju, baš kao kada biste bili uskraćeni da vidite ptičje gnijezdo. Ne morate biti astronom da bi vam bilo stalo do ovoga. Nisam ornitolog, ali ako ne bih čuo cvrkut ptica u mojoj bašti osjećao bih se siromašno”, kazao je britanski astronom sa Kembridža Martin Ris.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
s svjetla_neregistrovani
31.05.2023. 10:12

Neku noc bilo vedro a mene se ne spava . Izadjoh na terasu i pogledam u nebo a odzgo lajtshou . Svitkaju visokoleteci tranzitni avijoni , REGA helikopteri , sateliti , NLO .

1
0