Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Selektivnost u postupanju Višeg suda u Podgorici: Radović odbio zahtjev M portala za intervjue sa pritvorenicima

Selektivnost u postupanju Višeg suda u Podgorici: Radović odbio zahtjev M portala za intervjue sa pritvorenicima

Nakon što je dao intervju za RTCG, Duška Kneževića će u Istražnom zatvoru, sa dozvolom Višeg suda, posjetiti Gojko Raičević, urednik neregistrovanog ruskog proksi portala In4S

Selektivnost u postupanju Višeg suda u Podgorici: Radović odbio zahtjev M portala za intervjue sa pritvorenicima Foto: M portal
M portalIzvor

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Zoran Radović odbio je zahtjev M portala za snimanje intervjua sa nekoliko pritvorenih lica u Istražnom zatvoru, nakon što je Javnom servisu Radio i Televizija Crne Gore omogućio da intervjuiše kontroverznog biznismena Duška Kneževića, koji je bio u bjekstvu pet godina, a Specijalno državno tužilaštvo ga tereti po osam optužnica.

U međuvremenu, M portal je došao do informacije da je Viši sud odobrio Gojku Raičeviću, uredniku neregistrovanog ruskog proksi portala In4S, da posjeti Duška Kneževića. Prema informacijama M portala, u obrazloženju za dozvolu koju je Raičević dobio, piše da je "Kneževićev prijatelj".

"Činjenica je da je predsjednik suda dao saglasnost za snimanje priloga sa pritvorenikom D.K., ne dajući značaj navedenom licu, već je za isto data saglasnost u cilju informisanja javnosti o pritvorskim uslovima, koja tema je značajna u smislu nužnosti obezbjeđivanja osnovnih ljudskih prava pritvorenim licima, nad čime, u smislu čl.183 Zakonika o krivičnom postupku, nadzor vrši predsjednik ovog suda", piše u odgovoru koji je iz Višeg suda stigao M portalu.

Međutim, Duško Knežević je u emitovanom intervjuu na RTCG najmanje govorio o uslovima u pritvoru, a najviše o tome kako je "prevaren" nakon što ga je Velika Britanija izručila Crnoj Gori, o tome kako neće davati nikakve dokaze dok se nalazi u Spužu, šta su pokušavali da saznaju od njega u SDT...

M portal je u dopisu koji je juče upućen Radoviću tražio da sa ostalim pritvorenicima razgovara o istim temama o kojima je govorio i Knežević za RTCG.

"Međutim, nakon istog, ovaj sud je primio više zahtjeva od strane različitih medija za odobrenje snimanja i obavljanja intervja sa pritvorenim licima, i to sa spiskovima lica koja žele intervjuisati, na istu temu, što bi podrazumijevalo obavezu službenika UIKS-a da svakodnevno i u toku čitavog radnog vremena organizuju i obezbjeđuju snimanja, što iziskuje dodatne obaveze i iscrpno tehničko obezbjeđivanje, te imajući u vidu broj primljenih zahtjeva i lica, predsjednik ovog suda nalazi da isto nije realno i moguće obezbjeđivati i realizovati u traženom obimu, obzirom da isto, kako je navedeno, iziskuje ozbiljno obezbjeđenje, sve kako se ne bi ugrozila bezbjednost bilo kog lica, te bezbjednost Istražnog zatvora u cjelini.

S tim u vezi, još jednom napominjemo da je gore navedenom saglasnošću akcenat bio na temi osnovnih uslova u UIKS-u, te imajući u vidu prethodno izložene razloge, ovim putem vas obavještavam da ne možemo udovoljiti vašem zahtjevu", piše u odgovoru Višeg suda M portalu.

M portal je juče tražio dozvolu da snimi intervjue sa Milom Božovićem, Veselinom Veljovićem, Milivojem Katnićem, Sašom Čađenovićem i Zoranom i Petrom Lazovićem.

blob-2
Portal Analitika