Svijet

Iran očekuje oslobađanje dijela svojih sredstava zamrznutih u inostranstvu

Iran očekuje oslobađanje sedam milijardi dolara svojih sredstava zamrznutih u inostranstvu, javio je zvanični mediji poslije oslobađanja jednog Amerikanca iranskog porijekla u Teheranu i dozvole da napusti zemlju.

Iran očekuje oslobađanje dijela svojih sredstava zamrznutih u inostranstvu Foto: ap
Beta, AgencijeIzvor

"Poslije okončanja pregovora Irana i SAD o oslobađanju zatvorenika dvije zemlje, sedam milijardi dolara resursa blokiranih u Iranu će biti oslobođeno", javila je zvanična novinska agencija Irna.

UN su objavile juče da je Baker Namazi (85), Amerikanac iranskog porijekla, koji je ili u pritvoru ili mu se ne dozvoljava da ode iz zemlje od februara 2016. godine, dobio dozvolu da napusti Iran.

Njegov sin koji je bio u pritvoru sedam godina oslobođen je i nalazi se kod kuće sa roditeljima u Teheranu, rekao je njegov advokat.

Desetine milijardi iranskih sredstava zamrznuti su u više zemalja, među kojima su Kina, Južna Koreja i Japan, od kada su ponovo uvedene američke sankcije 2018. godine odlukom bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa.

U januaru 2021. Teheran je optužio Južnu Koreju da drži „kao taoca“ sedam milijardi dolara koji njemu pripadaju, pozivajući više puta južnokorejsku stranu da oslobodi ta sredstva.

Od aprila 2021. traju pregovori Teherana i Zapada da se SAD vrate u međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom pitanju iz 2015. godine, a za Iran je ključno da bi se time ukinule kaznene mjere koje bi mu omogućile da raspolaže svojim sredstvima zamrznutim u inostranstvu.

Kada su se SAD jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma 2018. godine i ponovo uvele stroge ekonomske sankcije, Iran je počeo da odustaje od preuzetih ovaveza prema tom sporazumu.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
E Emina_J
02.10.2022. 19:26

Podrska za uspostavljanje pregovora i postizanje dogovora ....!!

1
1
Ć ĆaoAmerika_neregistrovani
02.10.2022. 12:00

Sramota od Bajdenovi administracije, pomažu Ajatolase. Demokrate su uništili bogati Iran prije 45 godina.

2
1