Društvo

Institut za medije: Savjet reizborom Raonića dovodi u pitanje osnovne principe rada

Odlukom Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG) da ponovo za generalnog direktora imenuje Borisa Raonića i pored pravosnažne presude Višeg suda da je on nezaknito imenovan na tu dužnost, članovi koji su podržali takav izbor, doveli su u sumnju javnost čije interese zastupaju u medijskoj kući od ključnog značaja za demokratizaciju društva, poručuju iz Instituta za medije. 

Institut za medije: Savjet reizborom Raonića dovodi u pitanje osnovne principe rada Foto: Institut za medije CG
Portal AnalitikaIzvor

Iz Instituta za medije su podsjetili da su za odluku o ponovnom imenovanju Raonića od šest prisutnih članova Savjeta glasala četiri, da je jedan listić bio nevažeći, te da Milica Špajek i potpredsjednica savjeta Marijana Camović Veličković, u znak protivljenja takvom predlogu, nijesu glasale.

"Imajući u vidu važnost RTCG za društvo, pluralizam, slobodu izražavanja, javni dijalog , slobodne i pravedne izbore, Savjet ovakvom odlukom dovodi u pitanje osnovne principe rada: autonomiju, nezavisnost od političih centara, transparentnost rada I izbora upravljačkih struktura", navode u saopštenju- 

Oni su poručili da će o odgovornosti članova koji su na dnevni red stavili reizbor Raonića suditi javnost ili sud - iako su građani uskraćeni za obrazloženje i motive takve odluke, što kako su kazali, nažalost, navodi na zaključak da im do suda javnosti nije stalo.

"Raspisivanjem novog konkursa i imenovanjem vršioca dužnosti generalnog direktora iz redova zaposlenih, do izbora novog, RTCG bi dokazao da poštuje zakone, brani misiju javnog servisa I promoviše Institucionalna autonomiju, uređivačku nezavisnost I transparentnost rada", zaključuju iz Instituta za medije.

I to je moguće: Savjet RTCG opet izabrao Borisa Raonića za direktora
26
I to je moguće: Savjet RTCG opet izabrao Borisa Raonića…
01.06.2023 16:45

 

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Posteno_neregistrovani
01.06.2023. 18:35

Beskicmenjaci iz Savjeta. Prodali bi majku za 500€. Pi

6
0
C Crnogorac_neregistrovani
01.06.2023. 19:59

@Posteno_neregistrovani Dali postoji neko normalni više u ovoj državi da pozove ovaj narod da podigne svoje du... i počisti ovu marvu da im više nikad ne padne na um da izigravaju veličine .... pogledajte samo ko nam je premijer a ko su nam ministri !Neznam na koga se ova omladina ugleda pa dozvoljava da ih Dritani , Pipuni , Bečići i ini od ljudi prave njhove sluge koji im vjeruju ono što je za nevjerovati .....

3
0