Podgorica

Inspekcija tvrdi da nema divlje gradnje na Malom brdu, mještani suprotno

Građevinska inspekcija izašla je juče na Malo brdo i utvrdila da u tom naselju nema divlje gradnje, iako mještani, u inicijativi koju su poslali Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, tvrde suprotno.

Inspekcija tvrdi da nema divlje gradnje na Malom brdu, mještani suprotno Foto: Ilustracija
Gradski radio PodgoricaIzvor

Urbanističko-građevinska inspektorka Marijana Bulatović za Gradski radio kaže da na terenu nije zatekla izvođača radova, ni mašine. Kako objašnjava, trenutno se izvode radovi na ravnanju terena, što Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata ne prepoznaje kao divlju gradnju. 

“Da smo zatekli iskopani temelj, onda bismo i sumnjali na divlju gradnju i preduzeli konkretne mjere” rekla je Bulatović, ne odgovarajući na pitanje ko i zašto ravna teren na Malom brdu, iznad Vranićkih njiva. 

Mještani u inicijativi tvrde da je riječ o krađi i uzurpaciji javnog zemljišta. Oni nijesu htjeli da govore za Gradski radio, ali u dopisu koji su poslali našem mediju, ističu da je riječ o neplanskoj gradnji. 

“Ovo je još jedna u nizu krađa i otimačina javnog zemljišta koja, ne samo da nanosi štetu gradu, nego i okolnom stanovništvu, do čije su se imovine primakli uzurpirajući resurse, stihijsti i neplanski. Fotografije koje šaljemo su nastale u nedjelju, 28. februara, kada je bager čekićar radio cijeli dan do kasno u noć, očigledno koristeći neradni dan”, ukazali su mještani. 

Legalizovana 153 objekta

Inspektorka Bulatović navodi da je parcela na Malom brdu javno, a ne privatno vlasništvo, zbog čega su se obratili gradskim vlastima. Ipak, sekretar Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Miljan Barović navodi da je zadatak Glavnog grada legalizacija objekata, a ne utvrđivanje divlje gradnje. 

“Tokom prošle godine donijeta su 153 rješenja o legalizaciji, dok je u 337 slučajeva konstatovano da postoje uslovi za vođenje daljeg postupka legalizacije”, naveo je Barović. 

Prema Barovićevim riječima, nelegalna gradnja najviše je zastupljena upravo na Malom brdu, u park šumi Zagorič, kao i u djelovima Dajbabske i Kakaricke gore. 

Portal Analitika