Društvo

Iković: Gašenje Osnovnog suda u Danilovgradu je peglanje državnih i partijskih problema

Ministarstvo pravde objavilo je "Plan racionalizacije pravosudne mreže", kojim je predviđeno ukidanje "malih neodrživih" osnovnih sudova u Žabljaku i Danilovgradu, odnosno osnivanje sudskih odjeljenja pri osnovnim sudovima u Pljevljima i Podgorici, a na području Žabljaka i Danilovgrada.

Iković: Gašenje Osnovnog suda u Danilovgradu je peglanje državnih i partijskih problema Foto: Preokret za Danilovgrad
Dan Izvor

U planu se navodi činjenica da je Osnovni sud u Danilovgradu udaljen samo 17 kilometara od Podgorice te da je unaprijeđena putna infrastruktura između ova dva grad uticala da se ukine danilovgradski sud. Navodi se i da se će zbog spajanja danilovgradskog i podgoričkog suda tekući godišnji troškovi (zarade, putni troškovi, pojedinačni troškovi) smanjiti za oko 54 hiljada eura. Spajanje je planirano za 2025. godinu. Odbornik Preokreta Vuk Iković smatra da je gašenje Osnovnog suda u Danilovgradu peglanje državnih i partijskih problema preko leđa građana.

"Na osnovu čega je donesena odluka da se gasi sud u Danilovgradu, a ne recimo onaj u Plavu, koji je manji? Kako i za sve, i za ovu reformu treba da postoji plan, jasno utemeljen na izvještajima struke. Nažalost, kao i u svim segmentima, ni u ovom koji je temelj pravne države, ne pita se struka nego opet prednjače partijski ili lični interesi", kaže Iković.

On dodaje da je pretvaranje Osnovnog suda u Danilovgradu u sudsko odjeljenje pri Osnovnom sudu u Podgorici samo kozmetička izmjena.

"Ovo ne vodi optimizaciji pravosudne mreže. Podsjećam da je Crna Gora i dalje na vrhu liste evropskih država koje imaju najveći broj sudija – oko 50 sudija na 100.000 stanovnika. Neefikasnost crnogorskog pravosuđa je godinama rješavana povećanjem broja sudija, a ne skraćenjem vremena trajanja jednog predmeta. Ne rješavaju se državni ni partijski problemi preko opština, pogotovo ne u državi koja ima centralizovanu upravu i koja je pritom u šapama partija", navodi Iković.


Portal Analitika