Zdravlje

Nakon pauze zbog pandemije koronavirusa

IJZCG: Nastavljen nacionalni skrining program za kancer debelog crijeva i grlića materice

"Cilj skrining programa je smanjenje smrtnosti od ovih bolesti, a ranim otkrivanjem povećava se mogućnost izlječenja"

IJZCG: Nastavljen nacionalni skrining program za kancer debelog crijeva i grlića materice Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Nakon pauze zbog pandemije koronavirusa, nastavak sprovođenja nacionalnih skrining programa za rak debelog crijeva i rak grlića materice, počinje danas, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Kako su naglasili, programi ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka grlića materice (skrining) organizovani multidisciplinarni projekti i podrazumijevaju otkrivanje bolesti u ranoj (presimptomatskoj) fazi, prije pojave kliničkih simptoma i znakova bolesti.

„Cilj skrining programa je smanjenje smrtnosti od ovih bolesti, a ranim otkrivanjem povećava se mogućnost izlječenja, poboljšava kvalitet života oboljelih i produžava period preživljavanja“, pojasnili su iz IJZCG.

Kako dodaju, program skrininga raka debelog crijeva u Crnoj Gori obuhvata zdravu asimptomatsku populaciju oba pola, životne dobi od 50 -75 godina.

Napominju da primarni skrining test koji se koristi je iFOB test (test na okultno krvarenje u stolici), a program skrininga raka grlića materice u Crnoj Gori obuhvata zdravu asimptomatsku populaciju ženskog pola, životne dobi od 30-50 godina. 

Primarni skrining test koji se koristi je HPV test, koji se izvodi prilikom ginekološkog pregleda, uzimanjem brisa grlića materice, a testiranje je potpuno bezbolno, bezbjedno i besplatno.

„Timovi izabranih doktora za odrasle i timovi izabranih doktora za žene će pozivati građanke i građane da učestvuju u skrining programu, te Institut za javno zdravlje Crne Gore upućuje apel građankama i građanima da prihvate poziv za učešće u Nacionalnom skrining programu, da se odazovu u što većem broju i time pokažu odgovornost prema sebi i svom zdravlju čime će dati nemjerljiv doprinos u očuvanju i unaprjeđenju javnog zdravlja stanovništva Crne Gore“, poručuju iz IJZCG.

Portal Analitika