Zdravlje

IJZ: Tokom septembra 800 djevojčica vakcinisano protiv HPV-a

U okviru kampanjeHPV vakcinacije tokom septembra je vakcinisano 800 djevojčica protiv humanog papilloma virusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Ilustracija Foto: Pixabay.com
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Tokom prethodna tri vikenda kampanja vakcinacije se sprovodila u Domu zdravlja Stara Varoš (Pobrežje) za Podgoricu, Zetu i Tuzi, kao i u većini domova zdravlja u ostalim opštinama.

Iz IJZ-a kažu da su ostvareni rezultati ohrabrujući, ali da bi bili još bolji da je bilo više inicijative sa lokalnog nivoa u pojedinim opštinama, koje pozivaju da preduzmu akcije na lokalnom nivou i unaprijede nivo znanja svojih sugrađana o HPV vakcinaciji i učine je dostupnijom.

"Skoro godinu dana od početka vakcinacije u grupi djevojčica rođenih 2013. godine najbolje obuhvate (iznad 36%) postigle su opštine: Berane (53,5%), Cetinje (48,6%), Gusinje (42,9%), Ulcinj (36,8%), Podgorica (36,2%) i Rožaje (36,1%). Najlošije rezultate (ispod 22%) ostvarili su Bar (13,3%), Andrijevica (13,3%), Pljevlja (21%), kao i opštine: Žabljak, Šavnik, Plužine i Petnjica koje nemaju svoj Dom zdravlja i svoje pedijatre već uslugu pružaju zdravstveni radnici iz domova zdravlja susjednih većih opština", saopšteno je iz IJZ-a.

U prvim godinama uspostavljanja programa HPV vakcinacije cilj je prevashodno individualna zaštita, a tek kroz par godina sa porastom obuhvata može se govoriti o kolektivnoj zaštiti.

"Ipak bez obzira na to, od početka pratimo obuhvate primarne ciljne grupe u kojoj smo počeli vakcinaciju, a to su djevojčice rođene 2013. godine. U prvih godinu dana ostvaren je obuhvat od 31%, koji je u prvoj godini sasvim zadovoljavajući, imajući u vidu obuhvate koje su tokom prve godine ostvarivale ili ostvaruju susjedne zemlje. Ipak, taj obuhvat mora da se unaprjeđuje narednih godina, jer cilj kome moramo težiti i koji je postavljen od strane SZO je da do 2030. godine djevojčice prije 15. rođendana budu vakcinisane sa obuhvatom od 90%", kazali su iz IJZ.

U Institutu pozivaju roditelje da vakcinišu svoje djevojčice protiv raka grlića materice i drugih oboljenja i stanja koja mogu uzrokovati HPV infekcije.

"Neophodno je da roditelj pripremi djevojčicu za vakcinaciju kroz jednostavno objašnjenje, potrebno je da djevojčica ima neki lagani obrok prije vakcinacije i da nakon vakcinacije ostane najmanje 15 minuta da sjedi u zdravstvenoj ustanovi. U narednom periodu vakcinacija djevojčica uzrasta 9-14 godina, ali i uzrasta 15-18 godina, moguća je radnim danima kod izabranih pedijatara u domovima zdravlja. Pozivamo sve roditelje da povedu svoje djevojčice na vakcinaciju, a domove zdravlja da aktivno pozivaju roditelje na vakcinaciju i organizuju akcije na lokalnom nivou kako bi vakcinacija bila još dostupnija a roditeljima bila još jasnija velika korist koju donosi vakcinacija protiv HPV infekcija", istakli su u IJZ-u.

Roditelji djevojčica uzrasta 9-14 godina koji imaju ispravne brojeve telefona u elektronskom kartonu djeteta dobijali su i SMS poruke kao dodatno obavještenje gdje i kada je HPV vakcina rezervisana za njihovo dijete.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
F Feki345_neregistrovani
19.09.2023. 20:15

Vakcina protiv raka, ko ista zna primice je ili vakcinisati svoje. Dobro je da Institut istrajava u ovome.

0
0