Društvo

IJZ: Tokom prošle godine zbog dijabetesa ljekarima se obratilo skoro 28.000 oboljelih

IJZCG uz podršku MZ i u saradnji sa Medical CG organizovao je predavanja za zdravstvene radnike i saradnike u okviru kojeg je predstavljen novi Program protokola nadzora nad dijabetesom i faktorima rizika u Crnoj Gori, koji je osmislio, izradio i dizajnirao tim stručnih lica zaposlenih u IJZCG.

IJZ: Tokom prošle godine zbog dijabetesa ljekarima se obratilo skoro 28.000 oboljelih Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Mjesec novembar u kojem se obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa je mjesec u kome je Institut za javno zdravlje Crne Gore, sa ciljem unapređenja zdravstvene zaštite osoba sa dijabetesom, predstavio reafirmisani holistički pristup osobi sa dijabetesom.

"Savjetovališta za dijabetes domova zdravlja će biti okosnica ovog pristupa kroz Program protokola nadzora nad dijabetesom i faktorima rizika u Crnoj Gori u kome je dijabetičar centralna figura zdravstvene zaštite. Program protokola nadzora nad dijabetesom i faktorima rizika bazira se na godišnjem sistematskom pregledu oboljelog od dijabetesa u savjetovalištu za dijabetes. Funkcionisanje Programa ostvaruje se upotrebom aplikacije softvera sistematskog pregleda oboljelog od dijabetesa, te ima za cilj unapređenje praćenja osoba sa dijabetesom kroz sistematske preglede. Sistematski pregled obuhvata anketu, laboratorijske analize i pregled", navodi se u saopštenju.

Zdravstvenu pomoć zbog dijabetesa je u 2013. godini ostvarilo preko 22.000 oboljelih osoba u Crnoj Gori, dok se 2022. godine zbog dijabetesa ljekarima obratilo skoro 28.000 oboljelih.

"Na ovaj broj nažalost moramo dodati između 15.000 i 23.000 oboljelih osoba kojima dijabetes još nije otkriven. Obim ugroženosti crnogorskog društva sem broja oboljelih veoma jako ilustruju obrađeni podaci u Registru šećerne bolesti. Preko 90 odstooboljelih od dijabetesa u Crnoj Gori ima dijabetes tipa 2, dok od tipa 1 boluje oko 8 odstooboljelih. Analize podataka iz prijava Registra skreću pažnju da 80 odstooboljelih ima povećanu tjelesnu težinu dok je 40 odstofizički neaktivno. Komplikacije dijabetesa ima oko 9 odstooboljelih u trenutku kad im se dijabetes otkrije. Podaci iz prijava se odnose na vrijeme kad je postavljena dijagnoza dijabetesa i određuju karakteristike obolijevanja od dijabetesa u Crnoj Gori unazad skoro 70 godina pa do danas. Nažalost negativne navike i tradicije u društvu koje utiču na zdravlje i dalje ostaju duboko ukorenjenje, tako da je 8 odsto(252) novooboljelih od dijabetesa u 2021. godini bilo hospitalizovano zbog dijabetesa ili kardiovaskularne bolesti", istakli su saopštenjem.

Važan segment programa je automatski prenos informacija o terapiji, komplikacijama dijabetesa i laboratorijskim nalazima iz sistema primarne zdravstvene zaštite, što će značajno olakšati praćenje stanja pacijenata i poboljšati koordinaciju između različitih zdravstvenih ustanova.

"Ovako prikupljeni podaci će dati savremene godišnje indikatore zdravstvene zaštite oboljelih za što uspešnije sprovođenje zdravstvene politike. U cilju predstvaljanja novog Programa protokola nadzora nad dijabetesom i faktorima rizika u Crnoj Gori organizovane su tri radionice u Podgorici, Budvi i Bijelom Polju, kojima je prisustvovalo ukupno 224 učesnika", navodi se u saopštenju.

Portal Analitika