Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • IJZ: Nivo buke u 15 opština prelazio granicu, jedan od većih problema koji negativno utiče na zdravlje

"Posljednji dostupni podaci"

IJZ: Nivo buke u 15 opština prelazio granicu, jedan od većih problema koji negativno utiče na zdravlje

Međunarodni dan zaštite od buke obilježava se sa ciljem skretanja pažnje javnosti na sve veći problem buke u životnoj sredini, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

IJZ: Nivo buke u 15 opština prelazio granicu, jedan od većih problema koji negativno utiče na zdravlje Foto: ugc
Portal AnalitikaIzvor

„Pod bukom podrazumijevamo svaki zvuk koji doživljavamo kao preglasan, neugodan ili neočekivan. Buka višestruko ugrožava ljudsko zdravlje i jedan je od najvećih problema iz životne sredine koji negativno utiče na zdravlje – naročito u urbanim sredinama“, kazali su oni.

Buka, ističu iz IJZ, oštećuje sluh, utiče negativno na nervni sistem, izaziva kardiovaskularne i metaboličke poremećaje i remeti imuni odgovor organizma. 

„Buka utiče i na mentalno zdravlje izazivajući: glavobolju, napetost, nemir, razdražljivost, depresivno raspoloženje i umor“, navode u saopštenju.

Posebna pažnja se, prema njihovim riječima, posvećuje štetnom djelovanju buke na proces spavanja. „Buka produžava vrijeme neophodno da se zaspi, dovodi do čestih buđenja i čini spavanje površnim. Efekti buke poslije buđenja ispoljavaju se u vidu umora, promjena u raspoloženju, smanjenja radne sposobnosti i brojnih zdravstvenih posljedica. Ovo je naročito važno zbog djece koja više spavaju od odraslih, te su više izložena noćnoj buci, kao i zbog hroničnih bolesnika i starijeg stanovništva koji su osjetljiviji na negativne efekte buke“, kazali su oni.

Posljednji dostupni podaci iz Programa monitoringa buke u životnoj sredini za 2022. godinu u Crnoj Gori pokazuju da su, kako su saopštili iz IJZ, granične vrijednosti indikatora nivoa buke za dan, veče i noć, prelazile granične vrijednosti nivoa buke u skoro svih 15 opština u kojima su izvršena mjerenja, a naročito u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Ulcinju, Bijelom Polju, Beranama, Baru i Tivtu- u oba ciklusa mjerenja (zimskom i ljetnjem).

Portal Analitika