Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Ibrahimović zabrinut zbog uticaja proruskih partija: Postoji veliki potencijal za ponovno zaoštravanje odnosa na ZB

Delegacija Bošnjačke stranke u Briselu

Ibrahimović zabrinut zbog uticaja proruskih partija: Postoji veliki potencijal za ponovno zaoštravanje odnosa na ZB

Delegacija Bošnjačke stranke, predvođena predsjednikom partije Ervinom Ibrahimovićem, učestvuje na sjednici političke Skupštine Evropske narodne partije (EPP) koja se održava u sjedištu EPP-a u Briselu.

Ibrahimović zabrinut zbog uticaja proruskih partija: Postoji veliki potencijal za ponovno zaoštravanje odnosa na ZB Foto: Bošnjačka stranka
Portal AnalitikaIzvor

Ibrahimović je zajedno sa poslanicom Kenanom Strujić– Harbić i članom Predsjedništva Bošnjačke stranke i međunarodnim sekretarom BS u EPP Admirom Šahmanovićem, održao niz bilateralnih sastanaka sa visokim evropskim zvaničnicima, kao i sa zvaničnicima EPP-a.

Delegacija BS je razgovarala sa Vladimirom Bilčikom, predsjedavajućim Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje, Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini i nizom drugih zvaničnika.

"U zvaničnom dijelu sjednice političke Skupštine, gdje se govorilo o Zapadnom Balkanu, Ibrahimović je istakao zabrinutost zbog snaženja uticaja proruskih političkih partija na Zapadnom Balkanu, osvrnuvši se posebno na Crnu Goru, koja je kao država članica NATO saveza i država koja je najbliža članstvu u EU posebno izložena uticaju ruskih igrača iz Crne Gore i regiona", saopšteno je iz Bošnjačke stranke. 

On je, kako navode iz Bošnjačke stranke, izrazio zabrinutost zbog jačanja politika, ideologija i političkih partija koje su devedesetih godina prošlog vijeka dovele do tragičnih sukoba na terotoriji bivše Jugoslavije, sporog procesa suočavanja sa prošlošću i negiranja ili relativizacije ratnih zločina koji su obilježili te sukobe, te glorifikacije ratnih zločinaca i istorijskog revizionizma.

U takvim okolnostima, istakao je Ibrahimović, postoji veliki potencijal za ponovno zaoštravanje odnosa u regionu Zapadnog Balkana, sa potencijalno nesagledivim posljedicama i brzi rast euroskepticizma podstaknutim dijelom i sporim napredovanjem na putu pristupanja EU i stalnim udaljavanjem evropske perspektive regije.

"Zato je, podvukao je, važno da se upravo na primjeru Crne Gore pokaže da je proces proširenja EU “živ” i da države Zapadnog Balkana imaju otvorena vrata za ulazak u EU kada sprovedu odgovarajuće reforme.

I pored zastoja na sprovođenju reformi, koji se od 2020. godine konstatuje i u Izvještajima EK, Crna Gora bi, naglasio je Ibrahimović, mogla veoma brzo biti punopravna članica EU i time kao pozitivan primjer u regionu ubrzati reforme u drugim državama i povući cijeli region u EU", navodi se u saopštenju. 

Za to je, kazao je, potrebno pronaći formulu da se nesporna evropska opredijeljenost građana Crne Gore pretoči u stabilnu proevropsku skupštinsku većinu i Vladu koja bi bila apsolutno posvećena sprovođenju reformi.

“Ta formula leži u hrabrosti i državničkoj odgovornosti političkih elita u Crnoj Gori da ostvaruju programsku saradnju sa većom fokusiranošću na ostvarenje ovog ključnog državnog cilja, a sa manje uskopartijskih i ličnih političkih kalkulacija”, navode iz Bošnjačke stranke. 

Zaključivši da je čvrsto ubijeđen da EU bez Zapadnog Balkana nije kompletan političko – geografski i bezbjednosni prostor i da je obostrani interes da se ZB integriše u EU, Ibrahimović je pozvo EPP da nastavi da pruža podršku evropskim aspiracijama Crne Gore i da se u tom procesu čvrsto osloni na Bošnjačku stranku, jedinu članicu EPP iz Crne Gore.

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
m macola_neregistrovani
14.11.2023. 15:02

a dje ti becic da te uvede u vladu

8
2
m macola_neregistrovani
14.11.2023. 14:57

a sto ste sceli u vladu s njima

8
2
m macola_neregistrovani
14.11.2023. 14:56

a sto ste isli na koktel kod mandica

11
2
S Suada_neregistrovani
14.11.2023. 14:49

Ipak veću utjecaj u CG imaju prozapadne partije. Od njih zaboravimo da svijet ima 4 strane. Samo zapad,zapad,...

2
9
D Dobar_dan_neregistrovani
14.11.2023. 16:17

@Suada_neregistrovani Prvo batali zapadne pare. Onda pričaj. Ne može ta TVOJA PRIČA dok ne kažeš u facu liderima EU i SAD-a da ti ne trebaju njihove pare. E ONDA ćeš moći da pričaš na taj način. Ne nikako prije toga.

3
0
N Nives_neregistrovani
14.11.2023. 14:45

Da nisi trazio previse, mozda te partije ne bi bile u vlasti sada. Ali ti je novac bitniji od Crne Gore

3
1