Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • I MI Boke: Kurs znakovnog jezika doprinio socijalnoj inkluziji OSI, razvoju empatije i poštovanju različitosti

Dodijeljeni sertifikati učenicima Gimnazije Kotor

I MI Boke: Kurs znakovnog jezika doprinio socijalnoj inkluziji OSI, razvoju empatije i poštovanju različitosti

Nadamo se da će ovaj projekat dugoročno smanjiti jezičke barijere između populacije koja koristi znakovni jezik i one koja se služi verbalnom komunikacijom, poručuju iz Inicijative mladih s invaliditetom Boke

I MI Boke: Kurs znakovnog jezika doprinio socijalnoj inkluziji OSI, razvoju empatije i poštovanju različitosti Foto: PR Centar
Portal Analitika/PR centarIzvor

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) dodijelila je sertifikate učenicima Gimnazije Kotor koji su uspješno završili Kurs znakovnog jezika, a koji je, kako je saopšteno, kroz interakciju mladih s oštećenjem sluha i/ili govora sa vršnjacima bez oštećenja, doprinio socijalnoj inkluziji, razvoju empatije i poštovanju različitosti.

Kurs je pohađalo sedam učenika/ca Gimnazije Kotor: Anastasija Radović, Đuro Perović, Maja Pajković, Marija Mišković, Nikolina Vukmirović, Tea Ćirović i Vigor Vuleković i 13 učenika/ca Javne ustanove (JU) Resurni centar za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović”, čime se omogućila njihova međusobna interakcija i druženje.

„Kurs je obrađivao oblasti, među kojima su: jednoručna i dvoručna azbuka, pozdravi u toku dana, konvencionalni izrazi, osobine ličnosti, stanja i potrebe, porodica i zdravlje, javne ustanove i službe, obrazovanje i vaspitanje, obrazovanje i zapošljavanje, kulturu i zabavu, saobraćaj i turizam, kontinente i države, životinje i biljke je sprovodila sudska tumačica za znakovni jezik i nastavnica razredne nastave Olivera Gluščević, prema akreditovanom Programu obuke Resursnog centra“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su učesnici Kursa takođe kreirali sadržaje za Medijsku kampanju podizanja svijesti, koju je I MI Boke sprovela u cilju promovisanja prava i potencijala mladih s oštećenjem sluha i/ili govora.

Iz I MI Boke su kazali da su svi časovi Kursa snimani i postavljeni na YouTube kanalu I MI Boke, čime su omogućili širokoj javnosti pristup učenju znakovnog jezika.

„Nadamo se da će ovaj projekat dugoročno smanjiti jezičke barijere između populacije koja koristi znakovni jezik i one koja se služi verbalnom komunikacijom. Više informacija i snimke časova možete pronaći na YouTube listi „Kurs znakovnog jezika" dostupnoj na linku“, kaže se u saopštenju.

Iz I MI Boke su podsjetili, da su pored Kursa znakovnog jezika, sproveli dvije radionice sa učenicima s oštećenjem sluha i/ili govora JU Resurnog centra za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović”, čiji je cilj bio motivisati mlade s oštećenjem sluha i/ili govora da se aktivnije uključe u rad I MI Boke i borbu za prava OSI.

„Ove radionice su se bavile modelima pristupa invaliditetu i njihovim uticajem na ostvarivanje prava osoba s invaliditetom (OSI), pristupačnosti informacija i komunikacijama, te individualnoj i grupnoj SWOT analizi, kao i prijedlozima za buduće aktivnosti i projekte I MI Boke“, navodi se u saopštenju.

Aktivnosti su dio projekta „Pronađimo zajednički jezik”, kojeg sprovodi I MI Boke, a koji je finansirala Evropska omladinska fondacija Savjeta Evrope.

Portal Analitika