Politika

Jedan od lidera opozicije u Srbiji

I Boško Obradović aktiviran za „srpski svet“ u Nikšiću

Predsjednik ultradesničarskog pokreta Dveri i jedan od lidera opozicije u Srbiji Boško Obradović doputovao je prije par dana u Crnu Goru da bi prosrpskoj opoziciji u Nikšiću pomogao da pobijedi Demokratsku partiju socijalista na lokalnim izborima u tom gradu, saznaje Pobjeda.

I Boško Obradović aktiviran za „srpski svet“ u Nikšiću Foto: dveri.rs
PobjedaIzvor

Predsjednik ultradesničarskog pokreta Dveri i jedan od lidera opozicije u Srbiji Boško Obradović doputovao je prije par dana u Crnu Goru da bi prosrpskoj opoziciji u Nikšiću pomogao da pobijedi Demokratsku partiju socijalista na lokalnim izborima u tom gradu, saznaje Pobjeda.

„Nakon što je prije par dana doputovao u Crnu Goru Obradović se prvo sreo sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske na Cetinju, razgovarao sa popom Gojkom Perovićem, potom je bio gost u Hramu Hrisovog Voskrsenja u Podgorici a juče je i prespavao u konaku Manastira Ostrog", otkrio je izvor Pobjede.

ZADATAK

Prema saznanjima Pobjede, ključni zadatak Obradovića je da koordiniše između tri prosrpske liste u Nikšiću: koalicije „Za budućnost Nikšića“ koju čine Demokratski front i Socijalistička narodna partija, Narodnog pokreta biznismena Miodraga Dake Davidovića i liste ,,Za bolji Nikšić“ iza koje stoji premijerova savjetnica Gordana Radović.

Odnosi te tri liste su poremećeni nakon što je Davidović oštro napao predsjednika Srbije Aleksandra Vučiča koji snažno logistički i finansijski pomaže koaliciju ,,Za budućnost Nikšića“. Napadu Davidovića na Vučića prethodila je kampanja tabloida pod kontrolom predsjednika Srbije na nikšićkog biznismena u kojoj je Davidović optuživan za teška krivična djela ali i za poslovnu saradnju sa vrhom DPS-a.

Koaliciji koju predvodi DF se nije dopalo ni osnivanje liste koju vodi premijerova savjetnica a koju će, kako smatraju, makar indirektno podržati i predsjednik Vlade.

SASTANCI

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, Obradović se juče sastao sa liderima koalicije ,,Za budućnost Nikšića“ ali i sa liderom Narodnog pokreta Dakom Davidovićem, za koga se pretpostavlja da je angažovao Obradovića.

"Obradović je juče tokom dana viđen u Podgorici u hotelu Hilton u društvu lidera Narodnog pokreta Miodraga Dake Davidovića", rekao je izvor Pobjede navodeći da je zbog odnosa sa Vučićem sasvim siguran da ga nije angažovala kolaicija „Za budućnost Nikšića“ predvođena DF-om.

Obradović je veliki politički protivnik Aleksandra Vučića ali je snažan zagovornik njegovog velikosrpskog projekta ,,srpski svet“. Lider Dveri je kada je u pitanju odnos prema Crnoj Gori još radikalniji od svog velikog političkog protivnika Aleksandra Vučića.

Obradović se tako odmah nakon parlamentarnih izbora založio za „ujedinjenje Srbije i Crne Gore“.

NOVI PROGRAM

"Novi program Dveri je da je vrijeme za ukidanje graničnih prelaza između Srbije i Crne Gore, vrijeme da počne da se razmišlja o novom referendumu i u Srbiji i u Crnoj Gori o novoj zajedničkoj državi", rekao je prije par mjeseci Obradović komentarišući izborne rezultate u Crnoj Gori.

On je rekao da bi to trebalo učiniti ako ne odmah, onda nakon što uradimo one važnije stvari, pomenuvši pritom obnovu demokratije u Srbiji i Crnoj Gori, stvaranje ekonomskih uslova za preživljavanje krize i obračuna sa kriminalom i korupcijom u obje države.

Obradović je tom prilikom čestitao svim građanima Crne Gore koji su se izborili „za slobodu, demokratiju i čast“, i čitavoj opoziciji u toj zemlji.

"Počelo je u Crnoj Gori, slijedi u Srbiji, i neka se pripremi i Srbija", rekao je tom prilikom Obradović.

Zdravka Krivokapića, Obradović je označio kao ,,izuzetnu, nezavisnu i pravu ličnost koja je sebe žrtvovala da stane na čelo velikog opozicionog fronta“.

Obradović misli da je to što je učinila crnogorska opozicija „veličanstveno“ i da to istovremeno daje primjer svima u Srbiji kako opozicija može i treba da sarađuje na rušenju ,,kriminalnog i nedemokratskog režima“.

Lider Dveri najviše rangirani političar

iz Srbije koji se umiješao u izbore

Jedan od lidera opozicije u Srbiji Boško Obradović je najviše rangirani političar iz Srbije koji se umiješao u lokalne izbore u Crnoj Gori.

Prije njega to su bili funkcioneri Vučićeve Srpske napredne stranke Vladimir Mandić i Nemanja Stajić koji su članovi Glavnog odbora SNS-a.

Pobjeda je otkrila da su svi državljani Srbije koji su u petak veče 29. januara zbog neposjedovanja dozvola za privremeni boravak i rad, kao i potvrde o prijavi rada protjerani iz Crne Gore - funkcioneri Srpske napredne stranke.

Riječ je o sljedećim članovima Vučićeve stranke: Vladimiru Vojvodiću (38), Jeleni Denić (41), Oliveri Đorđević (38), Jeleni Nešić (41), Andrijani Stanković (26), Bojanu Deliću (22), Vuku Mladenoviću (23) i Nikoli Aleksiću (35). Široj javnosti je ipak najpoznatiji mladi junoša SNS-a Vuk Mladenović, poznat kao jedan od provokatora na protestu opozicije „1 od 5 miliona“, održanom u Nišu 19. aprila 2019. godine. Ti protesti su, kao nikada do tada, najozbiljnije ugrozili Vučićevu vlast.
Mediji su tada zabilježili da se prilikom govora Boška Obradovića desio ozbiljan incident kada je grupa mladih aktivista SNS-a, predvođena upravo Mladenovićem, uz uzvike „fašisto, fašisto“ i „lopove, lopove“ nasilno prekinula skup.

Borba: Obradović i sa Ivanovićem

Lider Dveri Boško Obradović i jedan od vlasnika “Vijesti” Željko Ivanović sastali su se juče u lokalu “Hemera”, saznaje Borba, portal blizak DF-u i Aleksandru Vučiću.

U njihovom drušvu bile su još dvije osobe, a kako Borba napominje, nije bilo dozvoljeno da se priđe stolu za kojim su sjedjeli Ivanović i Obradović. Nije poznato o čemu se razgovarali, ali je interesantno da se Ivanović koji je poznat po teškim optužbama na račun srpskih nacionalista sastaje sa jednim od njih i pravi dilove.

Portal Analitika