Zanimljivosti

Hyundai razvio novu tehnologiju: Prednja svjetla će projektovati saobraćajne znakove ispred vozila

Saobraćajni znakovi prenose vitalne informacije koje su jednako važne za bezbjednost vozača, ali i pješaka i ostalih učesnika u saobraćaju.

Hyundai razvio novu tehnologiju: Prednja svjetla će projektovati saobraćajne znakove ispred vozila Foto: Hyundai
Revijahak.hrIzvor

Međutim, ponekad nam saobraćajni znakovi promaknu u vožnji. Umor, nepažnja, razloga koliko hoćete, ali dešava se, a to je, kao što znate, opasno. Nova tehnologija, koju je razvio Hyundai Mobis, ima cilj da postavi znakove tačno ispred vozača kada vozi noću, uz pomoć vlastitih prednjih svjetala automobila, slično head-up ekranu, koji projektuje podatke na vjetrobransko staklo.

Tehnologija koristi prednja svjetla za projektovanje znakova na put ispred vozača. Cilj je smanjiti saobraćajne nesreće noću tako što će vozači biti svjesniji saobraćajne signalizacije i uslova u vožnji, približavanja pešačkim prelazima ili radova na putu.

Prednja svjetla se oslanjaju na projekcijsku tehnologiju koja se obično koriste u DLP projektorima, u obliku digitalnog mikro ogledala ili DMD-a. Izvorno razvijeni od strane Texas Instrumentsa, DMD uređaji imaju hiljade sićušnih ogledala koja služe kao pikseli u projekcijskom ekranu. Kontrolisanjem ogledala, koja reflektuju svjetlost snažnog i gusto zbijenog niza LED dioda, može se projektovati slika ispred vozila, a sistem projekcije je ugrađen u prednje svijetlo vozila.

Sistem kamera se koristi za snimanje uličnih znakova i njihovu analizu za prikazivanje na projektoru. Ograničenja brzine, upozorenja o građevinskim znakovima mogu da se snime i prikažu na površini puta ispred vozila da bi se upozorio vozača. GPS podaci se takođe mogu koristiti za izvor podataka o ograničenju brzine i informacija o fiksnim opasnostima, izlazima s autoputa i slično.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.