Tema

Šta se sve dešavalo od petka do danas

Hronologija: Od nezapamćene tragedije do ćutnje i nejasnoća koje bude sumnju

Mnoge okolnosti vezane za tragediju na Cetinju, u kojoj je napadač Vuk Borilović ubio 10 i ranio šest osoba, nakon čega je i sam upucan, tek treba da budu razjašnjene. Nakon prvih informacija i šoka koji je zadesio čitavu državu, uslijedilo je vrijeme u kojem je počelo da se doznaje više detalja.

Hronologija: Od nezapamćene tragedije do ćutnje i nejasnoća koje bude sumnju Foto: AA
M.P.
M.P.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Premda je nezvaničnih i neprovjerenih informacija bilo napretek, većina medija odlučila je da se drži isključivo onih kredibilnih, ali i one su – kako je vrijeme odmicalo – donijele pojedine nejasnoće.

U nastavku donosimo pregled ključnih dešavanja, počev od trenutka kada je počela tragedija u cetinjskom naselju Medovina, sve do sada.

Petak, 12/08.

15:00 – Okvirno vrijeme kada se Vuk Borilović rastao od prijatelja, uz čiju je pomoć zakazao ljekarski pregled, na koji je trebalo da ode toga dana u 18:00 sati. Tu je informaciju saopštio visoki zvaničnik policije Aleksandar Bošković dan nakon masovnog ubistva na Cetinju.

15:22 / 15:23 – Procijenjeno vrijeme kada je Borilović počeo sa napadom, tokom kojeg je ubio 10, a ranio još šest osoba. Da je napad počeo u 15:23, saopštio je načelnik OB Cetinje. No, dva dana kasnije, neimenovani građanin Cetinja je, uz priloženi screenshot, potvrdio da je policiju prvi put zvao u 15:22.

15:22 / 15:30 – Momenat kada je policija informisana o krvoproliću u cetinjskom naselju Medovina. Uprava policije saopštila je kako je prvi poziv primila u 15:30 časova. No, kako je već naglašeno, neimenovani građanin Cetinja naveo je da je poziv uputio u 15:22, prilažući i screenshot.

15:33 – Policija stiže, te “obezbjeđuje lice mjesta i štiti grđane od mogućih posljedica djelovanja izvršioca krivičnog djela”. Tako je saopšteno iz policije, čiji su zvaničnici naglasili da je u pravcu Borilovića ispaljeno oko 20 metaka. Sljedstveno njihovim navodima, zaključuje se kako je Vuk Borilović u vremenskom okviru od 15:22 / 15:23 do 15:33 ubio ili ranio ukupno 15 ljudi.

15:50 – Napadač, kako je ustvrdila policija, u tim momentima razgovara telefonom. Tada je i ranjen. Zvanično, još nije poznato da li je građanin Neno Kaluđerović u Vuka Borilovića pucao prije ili nakon toga.

16:03 – Redakcija našeg portala od izvora sa Cetinja saznaje da se u tom gradu, iza Vladinog doma, dogodila pucnjava.

16:07 – Pokušali smo u tim momentima dobiti Upravu policije za potvrdu informacije, ali niko nije odgovarao na naše telefonske pozive. Stoga smo, u prvoj verziji teksta, objavili kratku vijest o tome kako se na Cetinju dogodila pucnjava, bez više detalja, uz oznaku 'uskoro opširnije'.

17:06 – Prvi put se u medijima pojavljuje informacija da je u pucnjavi stradalo više osoba. Nezvanično su se već mogle čuti različite verzije, ali i brojke stradalih, pri čemu nijedan medij do 18:00 časova nije navodio te podatke.

18:00 – Dok se nezvanično govorilo o 15 žrtava, mediji u tim momentima već prenose da ih je više od sedam, a moguće i 10.

18:55 – Stižu i prve informacije iz Uprave policije, odakle su poručili da će se direktor Zoran Brđanin obratiti javnosti video porukom.

20:45 – Potvrđeno je da su četiri osobe zbrinute u KCCG, od kojih su tri bile u životnoj opasnosti.

21:05 – Dežurna tužiteljka Andrijana Nastić prva je osoba iz nadležnih institucija koja je javnosti saopštila konkretne podatke o tragediji u naselju Medovina. Ona je precizirala da je na licu mjesta ubijeno devet osoba, da su dvije podlegle povredama tokom ili nakon transportovanja u KCCG, da je među ubijenima dvoje djece, ali i da je napadača ubio sugrađanin, a ne policija.

21:05 – Nastić je povrdila nezvaničnu verziju, koja se već mogla čuti na samom Cetinju, da je ka Boriloviću pucao građanin Cetinja Neno Kaluđerović.

21:30 – Gotovo šest sati nakon tragedije, javnosti se video porukom obraća direktor UP Zoran Brđanin. Nije saopštio gotovo ništa što već nije kazala dežurna tužiteljka ili što mediji, koji su uglavnom bili i te kako oprezni, već nijesu izvijestili. Potvrdio je da je napadač koristio lovačku pušku, te da je sve počelo u dijelu njegove kuće u kojoj je živjela porodica podstanara.

22:15 – Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je kako rade na rasvjetljavanju zločina, te da nema informacije o građaninu Cetinja koji je pucao u napadača.

Subota, 13/08.

10:00 – Imena žrtava tragedije na Cetinju, te onih koji su povrijeđeni, objelodanjena su tek u subotu ujutro, i to od strane internet portala.

10:50 – Prvi put se neko zvanično oglašava navodeći da je bilo propusta policije prilikom akcije policije na Cetinju. Učinio je to građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković, koji je poručio kako odgovor MUP i UP nije bio adekvatan, da je izostala reakcija posebne i protivterorističke jedinice i da je čitavom akcijom komandovao načelnik CB Podgorica Goran Jokić putem radio veze. Zeković je pozvao Adžića i Brđanina da podnesu ostavke.

15:00 – Zvaničnim saopštenjem oglasili su se i iz MUP-a. Oni su predstavili hronološki redosljed događaja iz njihove perspektive, a potom naveli “da ne postoje saznanja, niti je policiji prijavljivano, da su postojali raniji konflkti, niti bilo kakav prethodni napad u posljednjem periodu od strane Vuka Borilovića  na porodicu podstanara”. Dodali su i da “u istom smislu, ne treba dovoditi u uzročno – posljedičnu vezu izvršenje ovog teškog zločina sa bilo kakvim protivpravnim ponašanjima iz prethodnog perioda”.

15:30Policijski funkcioner Aleksandar Bošković saopštio je kako je ubica Vuk Borilović posljednjih dana “pokazivao promjene u ponašanju”, da je imao zakazan ljekarski pregled za petak u 18:00 časova, pri čemu je rekao da još ne može da se kaže ko ga je ubio – da li policija ili građanin Neno Kaluđerović. Kazao je i da Kaluđerović nije dostupan policiji, da preduzimaju radnje na tom planu, ali i da je policijska akcija dan ranije trajala od 30 do 45 minuta.

16:45 – Našem je portalu proslijeđen dokument u kojem je navedeno kako je VDT formiralo predmet povodom tragedije na Cetinju. “Nakon preduzimanja svih neophodnih mjera i radnji koje su u toku, a u cilju potpunog rasvjetljavanja predmetnog događaja, te sprovođenja vještačenja po naredbi ovog tužilaštva, kao i sašlušanja svjedoka - očevidaca ovog događaja, doći će se do dokaza, ko je ubio Vuk Borilović koji je, prethodno, usmrtio 10 i ranio šest osoba”, saopšteno je iz VDT.

18:30Načelnik OB Cetinje Dalibor Šaban kazao je kako je policija stigla na vrijeme “da osigura vrijeme mjesta i da zaštiti građane od počinioca”. Kako je zaključio, “teško je da neko može iznijeti stav da policija nije reagovala na vrijeme”. Rekao je i kako je napad počeo oko 15:23, a da je policija na lice mjesta stigla u 15:33. Ukoliko su građani od dolaska policije, kako je on ustvrdio, bili zaštićeni, postavlja se pitanje da li je moguće da je počinilac u roku od 10 minuta pucao u 15 ljudi, koji su se nalazili na različitim lokacijama u naselju.

21:00 – Na društvenim mrežama se u sve većoj mjeri šire poruke podrške i fotografije građanina Neno Kaluđerović, koji je pucao u Borilovića spriječivši tako tragediju većih razmjera od već počinjene.

22:00 – U medijima se pojavljuje još jedan stav o tome kako reakcija policije nije bila adekvatna. Ovog puta, to je poručio kriminolog Velimir Rakočević. On je naglasio da je tragedija na Cetinju pokazala nespremnost države da reaguje u takvim situacijama i da su preventivne aktivnosti u potpunosti izostale. Što se tiče postupanja policije, mislim da bi bilo preuranjeno da dajemo zaključke dok istraga sve detaljno ne utvrdi, ali ono što je više nego jasno da su se bili stekli svi zakonski uslovi da policija, po vrlo, da kažem sumarnoj precuduri djeluje i liši života ovo lice”, poručio je on.

Nedjelja, 14/08.

08:00 – U medijima se pojavljuje svjedočenje mještanke naselja Medovina Amire Vujačić, koja je sa porodicom zamalo izbjegla da i sama ne bude među žrtvama, a koja je kazala kako je sve trajalo oko sat. “Čovjek je išao od kuće do kuće, ko god se našao u kući on je ubijao – ljude u foteljama u krevetima, staro i mlado. To je trajalo oko sat vremena”, poručila je ona.

08:05 – Ono o čemu se spekulisalo dan ranije, mediji su objelodanili – ubica Vuk Borilović je pola godine prije napada fizički nasrnuo na kolegu M.L. na poslu. Nakon toga, otišao je u cetinjsko naselje Humci, gdje je povrijedio M.L, oštetio mu auto i kamenicama zasuo njegovu kuću. Priveden je u policiju, presuđeno mu je i naloženo mu je da zbog nasilničkog ponašanja nosi nanogicu. No, ta presuda nije bila pravosnažna, jer je Vuk Borilović uložio žalbu.

11:00 – Na Cetinju je održana komemoracija, na kojoj je građanin Tiodor Radunović, kojem su u napadu ubijene dvije sestre, predstavnicima vlasti poručio da Neno Kaluđerović, koji je pucao u Vuka Borilovića, treba da bude oslobođen i da ga nadležni ne terete za bilo koje krivično djelo.

11:30 – Među osobama koje su ranjene u napadu, jedna je u nedjelju ujutro i dalje bila životno ugrožena. U KCCG su, pored tog pacijenta, bile još tri povrijeđene osobe, i to na intenzivnoj njezi.

11:30 – Još jednom se oglasio građanski aktivista Aleksandar Zeković, optuživši sistem da je odgovoran za teške, tragične i nepodnošljive posljedice događaja na Cetinju. On je, dodatno, optužio ministra Adžića da “isključivo zbog ličnog interesa i kredibiliteta svoje partije krije istinu o propustima”. 

14:35 – Oglasili su se i iz Uprave policije, navodeći kako su oni “ukazali na prethodno protivpravno ponašanje” ubice Vuka Borilovića. Podsjetili su tom prilikom na saopštenje kojim su se oglasili dan ranije, a u kojem su poručili kako izvršenje teškog zločina u petak “ne treba biti dovođeno u vezu sa bilo kakvim protivpravnim ponašanjima iz prethodnog perioda”.

18:30 – Dva dana nakon tragedije, pojavljuju se navodi neimenovanog svjedoka, koji ističe kako je policiju prvi put povodom pucnjave u naselju Medovina pozvao u 15:22, a ne u 15:30, kako je to prvobitno tvrdila policija. Kazao je i kako je još jednom zvao policiju u 15:25.

19:50 – Iz Višeg državnog tužilaštva potvrđeno je kako je građanin Neno Kaluđerović, u svojstvu građanina, na saslušanju. Kako su saopštili iz VDT, on se uredno odazvao na poziv. Nakon što je dao izjavu on je pušten i vratio se na Cetinje.

20:30 - Policijski funkcioner Zoran Bašanović kazao je da nije tačno da je policiji u petak upućen poziv u 15:22 časa. Ustvrdio je i da je Protivteroristička jedinica policije reagovala u rekordnom roku.

22:40 - Za razliku od Bašanovića, iz Uprave policije nijesu bili toliko decidni u demantiju informacije da je poziv upućen u 15:22. Naglasivši da nema dokaza da se taj poziv dogodio, oni su ipak u kasnom večernjem saopštenju poručili da će biti preduzete dodatne provjere, te one koje se tiču "usklađenosti registratora vremena na registrofonu i uređaja sa kojih su građani pozivali, kao i dalje provjere listinga". 

Ponedjeljak, 15/08.

10:30 - Niko iz Uprave policije nije saopštio da su se sva ubistva dogodila od 15:23 do 15:30 časova, poručio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić. Upitan da li će podnijeti ostavku i osjeća li odgovornost, Adžić je rekao da "nije zadužen za operativni rad policije".

***

Crna Gora suočena je sa jezivom tragedijom koja će ostaviti traga i na grad i na državu u kojoj se dogodila.

Upravo zbog toga, proces utvrđivanja detalja ovoga puta zahtijeva naročitu ozbiljnost, transparentnost i cjelovitu istragu, bez jednostrane komunikacije i ćutnje. A taj će proces, što je jasno nakon svih informacija koje su objavljivane u minula tri dana, a naročito onih o postupanju policije u petak, po svoj prilici biti dugotrajan.

Portal Analitika

Komentari (12)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
m mmm_neregistrovani
15.08.2022. 09:48

Ne treba zanemariti, i veoma je važno reći da je policija apsolutno neodgovorno postupila u dijelu obezbjeđenja mjesta zločina u trenutku njegovog dešavanja. Nije bilo branjeno građanima da prolaze ulicom iza Vladinog doma, što pješke, što autima, i to sve u jeku pucnjave. Tek kasnije se nije moglo prići. Ubicina meta je mogao nadalje biti bilo ko i u širem krugu.

24
0
V Vjecna_je_neregistrovani
15.08.2022. 07:27

Zasto niko pa ni ta, nazovi Policija ne saopsti s kim se rastao neposredno pred masakr? Ko je osoba s kojom je dogovarao ljekarski - psihijatrijski pregled? Znaci, ne moze biti da bas niko nije znao za njegove probleme.

37
0
I Ipi_neregistrovani
15.08.2022. 07:02

Policija sluzi da uzima harac od naroda da im pise kaznu od 100e za mobilni,da brani manastir koji su zadnji put turci napali a za sve ostalo su nesposobni totalno

44
0
V Vesna_neregistrovani
15.08.2022. 03:46

Izgleda da je bitnije obezbedjivati predstavnike SPC i njihove pristalice nego gradjane Crnr Gore.MUP CG je to pokazao obilato zasipajuci gradjane suzavcem,kojekakvim bombama i mecima.Ako je,u ovom strasnom desavanju,gradjanin doveden u situaciju da pored prisustva policije on puca u pomahnitalog ubicu,onda se namece zakljucak da policija nije kontrolisala situaciju.Odgovornost celnika MUP-a se vec trazi,a sva dogadjanja u poslednje vreme pokazuju da gradjani Crne Gore ne mogu verovati policiji da ce imati njihovu zastitu.

31
1
Z Zvicer_neregistrovani
15.08.2022. 00:36

Informacije i to detaljne su uporno curile prema srpskim portalima. Pitanje je, ko ih je proslijedjivao i odakle.

54
3
z zamracivanje_neregistrovani
02.09.2022. 08:09

@Zvicer_neregistrovani Srpski mediji nemaju obavezu da cuvaju niciji "obraz i postenje cojstvo i junastvo " a informacije su lako dostupne . Dok su CG mediji krili identitet ja sam u srpskim procitao sve detalje . Ionako se nista ne moze sakriti od carsije .

1
0
M Milijana_neregistrovani
14.08.2022. 23:21

Svaka čast, da je sreće svakom stavkom bi trebalo da se bavi policija i tužilaštvo

44
1
p posmatračCT_neregistrovani
15.08.2022. 01:03

@Milijana_neregistrovani imali su i naši mediji sve te informacije sigurno ali nisu ih objavljivali jer su bili profesionalni do kraja sto posto liše nekih izuzetaka i nepomenika. od ovoga portala do novina i ostalih niko nije bio tabloidan i senzacionalan i potpuni su respekt imali prema čitavoj priči. i svaka im čast jer su tako možda propuštili još puno pośeta ali su ti novinari riješili da ostanu ljudi.

42
2
R Rukfaš_neregistrovani
15.08.2022. 04:47

@Milijana_neregistrovani Ali neka druga policija... OVA previše lažinja. Da im je ostao koji suzavac od Belvedera i Nikšića, mogli su spasiti makar dvoje. I VELIKI respekt GOSPOSDINU Radunoviću... svaki pu plačem kada čujem njegovu molbu za Nena Kaluđerovića. Odakle Ti tolika snaga ČOVJEČE?

43
0
S Staropodgoricanka_neregistrovani
14.08.2022. 23:03

Ovdje nema nikakve dileme, ne samo sto je policija stigla kasno na mjesto tragedije nego jos daje kontradiktorne izjave (na kojima se cekalo satima) od tada, sto jos jednom potvrdjuje da je policija neorganiizovana, nefunkcionalna, neprofesionalna i nepripremljena za brzu reakciju u hitnim situacijama sto se pokazalo vise puta u posljednje vrijeme, ali i ovog puta na Cetinju. To automatski pokrece za sobom i pitanje odgovornosti njenog rukovodstva, koje bi u normalnim okolnostima trebalo vec da bude smijenjeno i na njenom mjestu postavljeno kompetentnije rukovodstvo… Adzicu, budi dostojanstven i ustupi svoje mjesto nekome ko ga zasluzuje, vrijeme je za promjene

51
1
p perun_neregistrovani
14.08.2022. 22:24

e ove bruke ovo je sprdnja teska sto cine.ko ima stepljenja neka sve cita a slutim da je ovo samo dijelic od svega.ovo nije za ostavke no za zatvor ljudi moji!!!!!

47
1
d dakle_neregistrovani
14.08.2022. 22:16

Bicemo strpljivi po pitanju bezočnog laganja policije dok prođu dani žalosti i bilo bi mudro da ljudski daju dvije tri ostavke! Povjerenje policije je urušeno do dna, ali ako neko misli da ne može niže, ljubazno molim da shvatite da može, ispod dna je mulj!! To što se niko nije obratio javnosti punih šest sati je jasan znak da im je trebalo vremena da smisle šta da slažu, kako da prikriju potpunu nesposobnost, ne brigu za građane, ne organizovanost, ne postoji čak ni laž koja može biti iole uvjerljiva, a da nije uvredljiva za intelekt! Hitne ostavke!

56
1