Društvo

HRA: Osuđujemo prijetnje Markoviću, crnogorsko društvo mora usvojiti toleranciju različitosti

Akcija za ljudska prava oštro osuđuje prijetnje fizičkim nasiljem psihologu Petru Markoviću iz Bara zbog njegovog vizuelnog identiteta. Očekujemo da osobe koje su prijetnje uputile budu otkrivene i procesuirane u njegovom i opštem interesu, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava. 

HRA: Osuđujemo prijetnje Markoviću, crnogorsko društvo mora usvojiti toleranciju različitosti Foto: NVO AKCIJA ZA LJUDSKA PRAVA HRA
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorsko društvo, kažu, mora usvojiti toleranciju različitosti. 

„Ona podrazumijeva izostanak uniformisanosti. Nije važno kako je odjeven onaj koji govori, već šta nam govori. Marković je posljednjih dana prosvećeno govorio o potrebi da se temeljnom reformom vaspitanja i obrazovanja utiče na podsticanje empatije i smanjivanje agresivne komunikacije koja eskalira u najstrašnije oblike nasilja“, kazali su u saopštenju.

Prijetnje linčovanjem i sličnim fizičkim nasiljem, upućene Markoviću, predstavljaju, dodaju, radnju krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti. 

„To se mora efikasno procesuirati i kažnjavati da se ne bi ponavljalo i dovelo do ozbiljnijih posljedica“, naveli su u saopštenju. 

Podsjećaju da je Crna Gora svaki oblik mržnje i netrpeljivosti izričito zabranila svojim Ustavom, Krivičnim zakonikom i drugim zakonima. 

„Očekujemo da se svaki oblik izazivanja i podsticanja mržnje po diskriminatornim osnovama procesuira, da se procesuiraju svi stariji od 14 godina, koji podliježu krivičnoj i prekršajnoj odgovornosti, a da roditelji odgovaraju za štetu koju nezakonitim ponašanjem pričine mlađa djeca. Apelujemo na donosioce odluka da pokažu odgovornost u svom djelovanju, a posebno u kreiranju javnog mnjenja i da promovišu toleranciju. Jedino na taj način, uz zakonsko i posvećeno djelovanje nadležnih institucija, možemo osigurati klimu u kojoj se možemo nadati sigurnosti za sve nas i našu djecu“, zaključuju u saopštenju. 

 

NVO Sistem: Psiholog Petar Marković danima izložen uvredama i ismijavanju, pojedinci pozivaju na medijski i fizički linč
4
NVO Sistem: Psiholog Petar Marković danima izložen uvredama…
06.05.2023 22:38

 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D Draga_neregistrovani
08.05.2023. 11:47

Pa moraju li u crnoj gori žene nositi hlače da jedina Draginja ima srce da brani ugrožene Gdje su nam predsjednici gdje si milo seniore gdje si milo juniore Crnogorsko cojstvo i junaštvo ostaje samo u knjigama

1
0