Društvo

"Postupanje Vraneša, Đondović i Tošić vodi utvrđivanju krivične odgovornosti "

HRA i CGO: Ministarstvo kulture i medija da zaustavi nezakonito preimenovanje ulica u Pljevljima

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuju da funkcioneri opštine Pljevlja kontinuirano krše Zakon o spomen-obilježjima, jer ne traže saglasnost Ministarstva kulture i medija za preimenovanje naziva ulica, navedeno je u zajedničkom saopštenju ove dvije NVO.

HRA i CGO: Ministarstvo kulture i medija da zaustavi nezakonito preimenovanje ulica u Pljevljima Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

"CGO i HRA podsjećaju da je opština Pljevlja nedavno preimenovala nekoliko ulica, uključujući Tivatsku ulicu, koju je nazvala po vojniku JNA Branku Krvavcu, kao i dio ulice kralja Petra I, između ulica Omladinske i Velimira Jakića, koji je nazvala po vojniku Vojske Jugoslavije, Vukomanu Tešoviću, bez prethodnog dobijanja saglasnosti Ministarstva kulture i medija, što predstavlja kršenje zakona", saopštili su oni.

Ministarstvo kulture i medija, u rješenju br. UPI 13-037/24-160/2 od 8.5.2024., koje su, saopštavaju oni, dobili na osnovu prava na pristup informacijama, navodi da predsjednik opštine Pljevlja nije podnio zahtjev za davanje saglasnosti na Predlog programa koji sadrži nazive ulica, tj. da nije pokrenuo zakono propisanu proceduru. 

„Te ulice su preimenovane nezakonito, samo na osnovu odluke donijete u lokalnom parlamentu. Prema članu 2 Zakona o spomen – obilježjima, osim spomenika, spomen-obilježjem se smatra i naziv javne ustanove, javnog preduzeća, naselja i javnog objekta (ulica, trg, put, park, česma i dr.). Za svako davanje, preimenovanje i podizanje spomen – obilježja potrebna je saglasnost Ministarstva kulture i medija (tačnije, Ministarstvo prema članu 8 Zakona odobrava predlog Programa podizanja spomenobilježja, koji treba da sadrži:značajne događaje, istaknute ličnosti, kulturno – istorijske tradicije, borce za slobodu, civilne žrtve rata i masovna stradanja ljudi za koje će se podići spomen – obilježje, sa obrazloženjem razloga za podizanje spomen – obilježja; vrstu spomen – obilježja, način podizanja i opis simboličkog značenja; spisak spomen – obilježja koja će biti izmijenjena, dorađena, izmještena, zamijenjena ili uklonjena)“, kazali su iz ove dvije NVO-.

Jasno je da su navedene ulice u Pljevljima nezakonito preimenovane, jer je, saopštavaju oni, to učinjeno bez prethodne saglasnosti nadležnog organa, što ukazuje na zloupotrebu službenog položaja. 

„Postupanje sekretarke za kulturu, socijalna i druga pitanja opštine Pljevlja, Sanje Đondović, predsjednice Skupštine opštine Pljevlja, Jovane Tošić, i predsjednika opštine Pljevlja, Daria Vraneša, može voditi utvrđivanju krivične odgovornosti u skladu sa članom 411a Krivičnog zakonika Crne Gore (Povreda i nedozvoljeno podizanje spomen obilježja). Nejasno je i zašto ovako grubo i kontinuirano kršenje zakona dopuštaju političke partije, bilo da su na pozicijama vlasti ili opozicije“, pitaju iz CGO i HRA

CGO i HRA pozivaju Ministarstvo kulture i medija da proaktivno ispita ovu odluku, kao i sva druga preimenovanja ulica u Pljevljima posljednjih godina i preduzme mjere nadzora te da suzbije nezakonito postupanje i sanira njegove negativne posljedice.

„CGO i HRA pozivaju lokalnu samoupravu Pljevalja da zakonske propise primjenjuje dosljedno i transparentno, bez favorizovanja partikularnih političkih interesa. Posebno zahtijevamo od Ministarstva kulture i medija da zaustavi neodgovorno preimenovanje ulica od strane lokalnih funkcionera, u opštem interesu postizanja vladavine prava kao ključnog uslova za pristupanje Crne Gore Evropskoj Uniji“, poručuju oni.

Portal Analitika