Društvo

Ispred objekata Doma zdravlja Podgorica već duže nema državnih obilježja

Hoće li i 13. jul dočekati bez državnih zastava?

Prazni jarboli i na Dan nezavisnosti ponovo su skrenuli pažnju na činjenicu da je to u dosta slučajeva prije redovna situacija nego incident. Koja je vrsta problema na koju je ovim povodom naišlo rukovodstvo Doma zdravlja Podgorica, s obzirom na to da već mjesecima nije bilo u stanju da postavi zastave koje su, prema riječima prvog čovjeka te ustanove, naručene još u januaru

Hoće li i 13. jul dočekati bez državnih zastava? Foto: Mara Babović/Pobjeda
PobjedaIzvor

Objekti Doma zdravlja Podgorica u Bloku pet, na Pobrežju, u centru kod OŠ ,,Savo Pejanovic“, na Starom aerodromu, Koniku... kraj maja dočekuju nekako tužni, bez i ono malo ikonografije koja bi ukazala da je riječ o instituciji grada i države.

Nažalost, tako je već mjesecima. Manje-više, moglo bi se reći i duže od dvije godine…

Pobjedi je u januaru iz DZ Podgorica rečeno da je vjetar pocijepao zastave ispred objekata te zdravstvene institucije. Preciznije, na pitanja Pobjede, upućena tim povodom, direktor Doma zdravlja dr Danilo Jokić u SMS poruci je naveo da su zastave ispred objekata domova zdravlja bile oštecene usljed nevremena.

S obzirom na to da je prvi čovjek DZ Podgorica tada naveo da su nove zastave već naručene, te da se samo čeka njihova isporuka, logično se postavlja pitanje - đe je zapelo?

Tim povodom, Pobjeda je zvanično od Doma zdravlja Podgorica zatražila odgovore na pitanja: da li su zapravo naručene nove zastave i kada, jesu li u međuvremenu isporučene i kada, te ako su odgovori na ova dva pitanja pozitivni, zašto još nijesu postavljene tamo đe im je mjesto - ispred objekata Doma zdravlja. Do zaključenja ovog broja, odgovori nijesu stigli.

Prilikom obilaska domova zdravlja, jedan zaposleni (ime poznato redakciji) nezvanično nam je rekao da se i ranije dešavalo da se usljed jačeg vjetra zastave pocijepaju i da su ih više puta mijenjali, a da bi trajno rješenje bilo nabavka kvalitetnijih zastava, koje vjetar ne bi cijepao.

Zakonske odredbe

Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, u stavu 2. (Upotreba zastave), u članu 15 navodi da se državna zastava stalno vije na zgradi Skupštine Crne Gore, na zgradama u kojima se nalaze službene prostorije predsjednika Crne Gore, Vlade, Ustavnog suda, Vrhovnog suda, vrhovnog državnog tužioca i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, na rezidenciji predsjednika Crne Gore, na zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova čiji je osnivac država, odnosno, lokalna samouprava.

Takođe, u stavu III (Upotreba državnih simbola) član 11 tog zakona navedeno je da se grb i zastava ne smiju upotrebljavati ako su oštećeni ili ako su zbog izgleda nepodobni za upotrebu, te da se kao takvi povlače iz upotrebe. Pravo pitanje bi možda bilo da li Zakonom treba utvrditi i rok u okviru kojega moraju biti zamijenjeni oštećeni državni simboli. Ovako, to se ostavlja na (ne)odgovornost ili čak volju pojedinca.


Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
Z Zoea_neregistrovani
27.05.2023. 14:10

Crnogorci, nedajmo svetinje!!

6
0
s sramotnici_neregistrovani
27.05.2023. 10:47

Kad će institucije kazniti rukovodioce ustanova koji ne poštuju Ustav, zakone, propise? Čemu pisanje kad tužilaštva i sudovi ne rade svoj posao? Zašto niko ne pozove konkretne ljude na odgovornost?

10
0