U naselju Podi

Herceg Novi: Školu od zatvaranja spasio upis 26 đaka

Područno odjeljenje Osnovne škole "Miljan Vuković" u naselju Podi, u Herceg Novom zamalo da ove godine bude zatvoreno. Ipak, posrećilo im se - malu školu spasio je upis 26 đaka od prvog do četvrtog razreda.

Herceg Novi: Školu od zatvaranja spasio upis 26 đaka Foto: RTCG
RTCGIzvor

Kako je kazala direktorica škole Mare Vujinović, prije deset godina roditelji su na totalno drugačiji način doživljavali područno odjeljenje na Podima.

"Mnogi su smatrali nepopularnim da im djeca pohađaju područno odjeljenje, s obzirom da je matična škola u naselju Savina. Kasnije je pod mojim rukovođenjem ovom školom, došlo do spoznaje da je jako dobro zadržati područno odjeljenje koje ima perspektivu", istakla je Vujinović.

Vujinović ističe da su Poda dosta naseljeno mjesto. Podrčno odjeljenje nalazi se u zgradi koja je zadužbina Pođana.

"Pođani su ispoštovali svoje pretke koji su sagradali tu zadužbinsku zgradu", podsjetila je direktorica.

Škola je prije dvije godine imala 16 učenika.

"Imali smo i jednog đaka sa stranog govornog područja. Tad smo jedva zadržali učiteljske norme", prisjeća se direktorica.

Sada su kombinovana dva odjeljenja: prvi i treći razred i drugi i četvrti. Zaposlena su dva učitelja i jedna vaspitačica koja radi u produženom boravku, što je, kako tvrdi Vujinović, privuklo roditelje.

"Redovno se odvija nastava engleskog jezika. Sve što postoji u matičnoj školi ima i ovdje. Renovirane su učionice i zaista su fenomenalni uslovi. A sve je to zasluga mojih prethodnika. Ono što bih pripisala sebi kao moju zaslugu, otkad sam na rukovodećem mjestu, jeste da se djeca iz područnog odjeljenja nijednog momenta ne zapostavljaju u odnosu na one koje su u matičnoj školi", istakla je direktorica.

Vujinović raduje što ljudi sa stranih područja upisuju djecu u ovu školu.

"Djeca rastu u prirodi i uče u prirodi.Tako će najbolje i ne odvajati ih od nečeg iskonskog i čega treba da budemo dio zauvijek", zaključila je Vujinović.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D Daka_neregistrovani
03.10.2023. 05:52

Poklonite školu crkvi ,ionako imaju pola teritorije Poda. Crkva i popovi su jedna duhovna organizacija koja najvise voli nekretnine,pare,skupa kola i luksuz

8
0