Društvo

Herceg Novi: 18 dana u septembru bez dotoka sa Plata!

Izvor

To se do sada više puta pominjalo, pretpostavljalo, a nadležni u novskom “Vodovodu” i opštini su se uzdržavali od priče o septembarskim restrikcijama vode, nadajući se da se to neće desiti. Ipak, dobili su i zvaničnu potvrdu iz Trebinja.

- HE na Trebišnjici AD Trebinje, prema usvojenom planu godišnjeg remonta objekata i postrojenja za 2012. godinu, obaviće pražnjenje tunela prema HE Dubrovnik u periodu od 12.09. do 30.09.2012. godine.

Ovim putem vas obavještavamo da se blagovremeno pripremite za period kada će tunel prema HE Dubrovnik biti prazan - navodi se u dopisu koji je upućen hercegnovskom “Vodovodu” i predsjedniku opštine, Dejanu Mandiću.

- Pokušaćemo na svaki način da to prolongiramo - kaže za Radio Jadran predsjednik Mandić, koji ne vjeruje da u ovom sušnom periodu može doći do prekida dotoka.

Kako je kazao, planira da se na proslavi vjerskog praznika Preobraženje, sretne u Trebinju sa direktorom Hidroelektrane Trebišjica, Markom Mitrovićem, kako bi odložili remont.

“Bila bi to katastrofa”, saglasan je Mandić, koji, ipak, nije ranije reagovao na upozorenja koja su stizala s druge strane granice i koja su od juna i više puta objavljivana na radiju Jadran, da će nakon 20 dana u junu i u septembru HN ostati bez vode sa Plata. Inače, planirana zamjena agregata DVA u Hidroelektrani Dubrovnik, za što je neophodno isprazniti hidrotunel, dogovorena je na nivou Elektroprivreda Republike Srpske i Hrvatske.

U Hidroelektrani Trebišnjica su usaglasili planove sa aktivnostima na hrvatskoj strani i tvrde da od dogovora dvije Elektroprivrede zavisi mogućnost da se radovi odlože kada počnu prve kiše. U tom slučaju Mandić nema šta da razgovara sa predstavnicima HE Trebišnjica.

Za Herceg Novi, koji dobija vodu iz Bilećkog jezera preko dvije HE, očigledno nikog nije bilo briga. I prije ovog zvaničnog dopisa o septembarskim restrikcijama bilo je vremena da se nadležni u gradu pod Orjenom već pobrinu i sami zaštite interese ionako žednih građana.

Nakon višemjesečne suše i iscrpljujućih nestašica vode od Meljina do Kamenara, zbog preslabog lokalnog izvorišta Opačica, ostati bez vode sa Plata za Novljane je nezamislivo i neshvatljivo. O turistima da i ne govorimo, ako ih uopšte u septembru i bude bilo.

Portal Analitika