Društvo

Zvaničnik Helsinške komisije američkog Kongresa o inicijativi da haški optuženik dobije ulicu u Beranama

Hend: Užasno pogrešna poruka, Mladić ne bi trebalo da bude ičiji heroj

Užasno pogrešna poruka, tim riječima je politički savjetnik u Helsinškoj komisiji američkog Kongresa Robert Hend prokomentarisao inicijativu pokrenutu u Beranama da jedna od gradskih ulica ponese ime Ratka Mladića - čovjeka koji je prvostepenom sudskom presudom osuđen na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Robert Hend Foto: Foto: Glas Amerike (VOA)
Robert Hend
Glas AmerikeIzvor

Hend jasno poručuje da Mladić ne bi trebalo da bude ičiji heroj, navodeći da to definitivno usporava napore da se postigne pomirenje koje je neophodno da bi zajednice u državama na Balkanu napredovale u 21. vijeku.

- Mladić je osuđeni ratni zločinac, odgovoran za mnoge gnusne zločine, među kojima je i genocid u Srebrenici 1995. godine. On ne bi trebalo da bude ičiji heroj. Time se takođe vređaju i zastrašuju preživjeli prijatelji i porodice žrtava i onih koji dele njihovu etničku pripadnost. Time se ponavljaju i uobičajeni stereotipi o ljudima na Balkanu i nude izgovori da se obeshrabri njihova evropska integracija - podvlači Hend.

 

Srpski svet, san i mora Srpski svet, san i mora Srpski svet, san i mora Srpski svet, san i mora
0
Srpski svet, san i mora
07.02.2021 16:29

 

Kako primjećuje Robert Hend ovakva praksa je već zastupljena u drugim djelovima Balkana.

- Kao što je glorifikacija ekstremnih nacionalista koji su možda počinili zločine u Hrvatskoj, čemu smo se usprotivili. Ovo pomaže da se legitimizuju takvi drugi napori. Da li to građani Berana zaista žele da urade? Ne mogu kredibilno tvrditi da su te dve stvari drugačije - podvlači zvaničnik Helsinške komisije američkog Kongresa.

Robert Hend u svom osvrtu precizira da ovako ispoljena razmišljanja i inicijative predstavljaju, kako podvlači, prepreku za budućnost.

- Sprječava napredovanje zajednica, država i regiona. Iskustvo Sjedinjenih Država, što je očigledno danas, jeste da se treba na kraju suočiti sa prošlošću, tragati za istinom, priznati prestupe, odbaciti zlokobne ideologije koje su ih podstakle i pronaći drugačiji put. Sva društva to moraju da urade. Pogrešno je prihvatiti takav način razmišljanja na Balkanu koji je neprihvatljiv bilo gde drugo. Izabrani lideri imaju odgovornost da daju pozitivan primjer i povedu svoje zajednice napred - kaže on.

 

NIKOLAIDIS: Beransko ratkovanje NIKOLAIDIS: Beransko ratkovanje NIKOLAIDIS: Beransko ratkovanje NIKOLAIDIS: Beransko ratkovanje
4
NIKOLAIDIS: Beransko ratkovanje
07.02.2021 17:06

 

Podsjećamo, Opštinski Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je predlog da jedna ulica u Beranama dobije ime generala Ratka Mladića- bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske osuđenog za genocid u Srebrenici.

Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova u Beranama nema pravo odlučivanja, već svoje mišljenje o predlozima prosleđuje nadležnom Sekretarijatu. Konačnu riječ o dodejli imena ulica ili njihovom preimenovanju donosi Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić kazao je da neće potpisati predlog da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, ukoliko mu takav predlog bude upućen nakon javne rasprave.

Portal Analitika