Svijet

Hamas: U izraelskom napadu na Pojas Gaze ubijena tri taoca

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da su u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze ubijena tri izraelska taoca.

Hamas: U izraelskom napadu na Pojas Gaze ubijena tri taoca Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Američki državni sekretar Entoni Blinken je izjavio da bi Bijela kuća željela da dođe do produženja prekida vatre u ratu Izraela protiv palestinske organizacije Hamas, kako bi se obezbijedilo oslobađanje još talaca i omogućila dostava humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Kako se navodi, riječ je o najmlađem taocu, 10-mjesečnom dječaku Kfiru Bibasu, njegovom četvorogodišnjem bratu i njihovoj majci, prenosi Rojters.

Iz izraelske vojske su rekli da provjeravaju tvrdnje Hamasa.

Važno je razgovarati o idejama o budućem upravljanju Gazom ukoliko Izrael ostvari cilj i uništi Hamas, rekao je Blinken, koji se priprema za treću posjetu Bliskom Istoku od izbijanja rata 7. oktobra.

"Narednih dana ćemo biti fokusirani na napore da produžimo pauzu, kako bi mogli da izvučemo više talaca i unesemo više humanitarne pomoći. Sa Izraelom ćemo razgovarati kako može osigurati cilj da se teroristički napadi kakvi su izvedeni 7. oktobra ne mogu ponoviti, dok povećavamo humanitarnu pomoć i smanjujemo patnje palestinskih civila", rekao je Blinken novinarima u Briselu.

Svi su fokusirani na ono što se događa u Gazi, ali istovremeno razgovaramo sa mnogim zemljama o “danu poslije” – šta će se dogoditi u Gazi kada se rat završi, izjavio je Blinken, javlja AP.

Portal Analitika