Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Grupa zaposlenih Javnog servisa apeluje: Stanje alarmantno, spasiti ugroženu audio-vizuelnu baštinu RTCG

Poručili da se obraćaju najvišim državnim inistitucijama i javnosti, jer u RTCG nemaju kome

Grupa zaposlenih Javnog servisa apeluje: Stanje alarmantno, spasiti ugroženu audio-vizuelnu baštinu RTCG

Zabrinuti zbog alarmantnog stanja u Programskom arhivu Radio-televizije Crne Gore, u kojem se čuva vrijedno nasljeđe koje su nam ostavile generacije stvaralaca tokom skoro osam decenija rada ovog medija, obraćamo se najvišim državnim inistitucijama i javnosti, jer u Radio-televiziji Crne Gore nemamo kome, poručila je grupa zaposlenih Javnog servisa.

Ilustracija Foto: Ivana Božović
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Grupa zaposlenih RTCG-a apel je uputila predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, predsjedniku Vlade Crne Gore Milojku Spajiću i Upravi za zaštitu kulturnih dobara.

"Neposredan povod za ovaj apel za spas ugrožene audio-vizuelne baštine RTCG je objavljeni snimak koji pokazuje da vrijedna građa o istoriji crnogorske države zauvijek nestaje u vodi poplavljenih depoa javnog servisa. A riječ je o arhivskom blagu čija je ukupna procijenjena vrijednost najmanje 120 miliona eura, dakle o daleko najvrjednijem resursu ove medijske kuće", navodi se u apelu koji potpisuje grupa zaposlenih u RTCG-u Snežana Rakonjac, Tanja Šuković, Srđan Čović, Nataša Baranin i Vesna Terić.

Podsjećamo, Portalu Analitika dostavljen je snimak na kojem se vidi kako arhiv TVCG ovih dana pliva u vodi.

Grupa zaposlenih u RTCG podsjeća da se u Programskom arhivu RTCG čuvaju svjedočansta o političkoj, društvenoj, kulturnoj i sportskoj prošlosti naše države, hiljade sati informativnog, muzičkog, zabavnog, sportskog programa, igrane serije, drame, dokumentarni zapisi koji datiraju od sredine šezdesetih godina prošlog vijeka.

"Cijeneći nespornu istorijsku, kulturnu i estetsku vrijednost arhivskih fondova, uredništvo Programskog arhiva je 2019. godine pokrenulo inicijativu da se najstarije televizijske zbirke zaštite kao kulturno dobro od nacionalnog značaja. Uprava za zaštitu kulturnih dobara je sve inicijative prihvatila, ali je nakon kadrovskih promjena u toj instituciji i u RTCG postupak utvrđivanja zaštite zaboravljen, a uredništvo Programskog arhiva smijenjeno odmah nakon dolaska Borisa Raonića na čelo javnog servisa", navodi grupa zaposlenih RTCG. 

Nezakonito izabrani generalni direktor, koji je, kako kažu, nepoštovanjem pravosnažne sudske presude pokazao da ima veću moć od od kompletnog crnogorskog pravosuđa, sada urušava javni servis i nestručnom rekonstrukcijom zgrade, zbog koje već drugi put u ovoj godini nemjerljivo vrijedna televizijska ostavština za budućnost trune u vodi.

"Mnogo je razloga da se zapitamo da li je to slučajno, ili kome je u interesu da arhivski fondovi od nacionalnog značaja budu potopljeni, da prvorazredni istorijski izvori, autentičan i jedinstven audio-vizuelni trag o Crnoj Gori, nacionalnoj istoriji, kulturi i identitetu bude izbrisan?

Za neodgovoran odnos prema kulturnoj baštini propisane su i zakonske sankcije, ali nelegalnog generalnog direktora poštovanje zakona, nažalost, ne zanima. Budući da je i Savjet Javnog servisa ignorisao sve naše dopise i reagovanja, primorani smo da se obratimo najvišim državnim instancama u nadi da će razumjeti i podržati naš apel za spašavanje ugrožene arhivske riznice, značajne ne samo za RTCG kao instituciju, već i za crnogorsku državu", zaključuju u apelu. 

Dok poručuju da su tehnološki najmoderniji u regionu: Arhiv TVCG pliva u vodi (VIDEO)
2
Dok poručuju da su tehnološki najmoderniji u regionu: Arhiv…
29.11.2023 11:18

 

Portal Analitika