Zanimljivosti

Ovo je i grad čokolade i filtet-kafe

Grad sa impresivnom pričom: Iznikao iz "pepela", uklonjen sa UNESCO liste....

Ako tražite grad sa impresivnom pričom, potraga je završena i zaustavlja se u Drezdenu.

Grad sa impresivnom pričom: Iznikao iz "pepela", uklonjen sa UNESCO liste.... Foto: Profimedia
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj svjetski poznat grad nalazi se na istoku Njemačke, na udaljenosti od oko 30 kilometara od granice sa Češkom, na rijeci Elbi i podno Rudne Gore, a poznat je, između ostalog, po tome što se bukvalno podigao iz pepela.

Naime, tokom Drugog svjetskog rata, Drezden su saveznici praktično sravnili sa zemljom bombardujući ga. U narednim decenijama je obnavljan, uglavnom u svom izvornom obliku. I bilo bi šteta da nije – glavni grad savezne države Saksonije poznat je po prelijepoj baroknoj arhitekturi koja i danas oduševljava posjetioce.

Grad umjetnosti i kulture

Drezden je poznat i kao grad umjetnosti i kulture. Poznati umjetnici kao što su Ričard Vagner, Oskar Kokoschka i Richard Štraus su povezani sa njegovim imenom.

Mnogo govori i to da je jedna od njegovih najpoznatijih zgrada operska kuća Semperoper. Ali lista poznatih građevina Drezdena je prilično duga. Na njoj se, na primjer, nalazi protestantska crkva Frauenkirhe, čija je obnova počela tek 1993. godine. Završena je 2005. godine i veoma pažljivo je restaurirana, a pokušano je da se iskoristi što više originalnih materijala tog zdanja, koje se može pohvaliti jednom od najvećih kupola u Evropi.

Na listi poznatih građevina nalazi se i katedrala Hofkirhe, kao i Drezdenski zamak. Vrijedi istaći i palatu Cvinger, u kojoj se, između ostalog, nalazi jedna od najvećih kolekcija globusa u Njemačkoj.

Među novijim građevinama je Plavo čudo (Balues Vunder), most na Elbi... U stvari, grad bukvalno pršti od atrakcija, a njegova snaga u tom pogledu bila mu je priznata i statusom svjetske baštine, u sklopu cjeline Dolina Dresden Laba. Nažalost, taj status je izgubljen. Unesko je uklonio dolinu sa liste svjetske baštine nakon izgradnje modernog mosta Valdschlosschenbrucke. Time je Drezden postao prvi slučaj u Evropi da je nekoj lokaciji oduzet taj status, a tek drugi takav slučaj u svijetu.

Grad čokolade i filter-kafe

Drezden ima mnogo više od istorijski važnih zgrada i zaista se može pohvaliti mnogim zanimljivostima.

Na primjer, u njemu se nalazi Muzej higijene, koji je u svom izvornom obliku bio posvećen zdravstvenom obrazovanju.

Prva čokolada je izmišljena u Drezdenu 1839. godine. Naime, tada se u novinama pojavila reklama lokalne kompanije Jordan&Timaeus koja reklamira čokoladni proizvod sa magarećim mlijekom.

Melitta Bentz je u Drezdenu 1908. godine izumila filter kesicu za kafu, dok je farmaceut Otomar fon Majenburg izumeo tzv. Hlorodont, odnosno današnja pasta za zube.

I da, ne smijemo zaboraviti sljedeću činjenicu – Drezden je dom jedne od najstarijih i najpoznatijih božićnih pijaca u Njemačkoj. Drezdenski Strizelmarkt datira iz 1434. godine, piše Putnikofer.hr. 

Drezden se ponekad naziva i kutijom za dragulje. Naime, grad je dom tzv Grunes Gevolbe, odnosno Zelenog trezora. To je muzej koji se može pohvaliti najvećom kolekcijom blaga u Evropi.

Tu su eksponati svih vrsta – od srebrnog pribora za jelo do zelenog dijamanta iz Indije, koji su bili dio privatne kolekcije Avgusta Jakog. Prije bombardovanja 1945. godine, većina blaga iz Zelenog trezora, koji je ime dobio po zelenim ornamentima, je prjemeštena i zahvaljujući tome i danas je tu i dočekuje posjetioce u sada renoviranom trezoru, koji se u suštini sastoji od dva muzeja. - Novi zeleni trezor i istorijski zeleni svod.

Portal Analitika