Društvo

Gorčević: Radićemo na emancipaciji mladih

Zakoni jesu dobra osnova, ali u praksi, još uvijek, i te kako smo svjesni prisutnosti problema koji se javljaju prilikom njihove primjene. Činjenica je da proces izdizanja svijesti građana na viši nivo, ne može biti ni lagan ni brz, istakla je savjetnica predsjednika Vlade Crne Gore za manjine, Maida Gorčević.

Gorčević: Radićemo na emancipaciji mladih Foto: Vlada Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Gorčević je na poziv NVO „Mladi Romi – Herceg Novi“, učestvovala je u dijalogu o medijskoj pismenosti, ljudskim pravima, medijima i slobodi medija u Crnoj Gori. Razgovor je upriličen u okviru projekta Mladi Crne Gore protiv govora mržnje.

Pored predstavnice Vlade Crne Gore, učešće u diskusiji je uzela gospođa Angela Longo, predstavnica sektora za antidiskriminacionu politiku Savjeta Evrope u Strazburu, učenici i studenti.

Premijerova savjetnica za manjine Gorčević je istakla da je „Crna Gora usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti, Zakona o Zaštitniku ljudskih prava, Zakona o zabrani diskriminacije, Zakona o manjinskim pravima i slobodama i Zakona o rodnoj ravnopravnosti jasno stavila do znanja da će se boriti sa svim oblicima diskriminacije i da će štiti osnovna ljudska prava i slobode. Zakoni jesu dobra osnova, ali u praksi, još uvijek, i te kako smo svjesni prisutnosti problema koji se javljaju prilikom njihove primjene. Činjenica je da proces izdizanja svijesti građana na viši nivo, ne može biti ni lagan ni brz”.

Gorčević je naglasila da se stvarni boljitak u ovoj oblasti može osjetiti tek pošto dođe do jačeg “uvezivanja” vladinog, nevladinog sektora i medija, na centralnom i lokalnom nivou. Ona je prisutne upoznala sa namjerom Vlade koja će kroz resorna ministartsva raditi na emancipaciji mladih, njegovanju ljepote različitosti, čuvanju bogatstva multikulturalnosti i afirmisanju razumijevanja između svih činilaca šire društvene zajednice.

Podsjećajući prisutne da je pravo na slobodu izražavanja i informisanja jedno od osnovnih ljudskih prava, Maida Gorčević je izrazila nadu da se “među prisutnim učesnicima ovog razgovora nalaze budući reporteri, novinari i analitičari koji će već sjutra biti najbolji primjeri medijske pismenosti, poznavanja prava i zaštitnici ljudskih sloboda”!


Portal Analitika