Abiznis

Javno glasanje otvoreno do sjutra u ponoć

Glasajte za zbor vizuelnog ideniteta nacionalnog brenda Crne Gore

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma podsjetili su da se približava kraju javno glasanje za izbor vizuelnog identiteta nacionalnog brenda Crne Gore.

Glasajte za zbor vizuelnog ideniteta nacionalnog brenda Crne Gore Foto: Pixabay
Portal AnalitikaIzvor

Ukoliko želite da iskoristite priliku i glasate to možete učiniti do sjutra u ponoć na ovom linku.

U nastavku možete pogledati kratke video reprezentacije kreirane u svrhu predstavljanja rješenja koje su uradili Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Crne Gore i Univerzitet Mediteran. 

Rješenje Univerziteta Donja Gorica

Predlog idejnog rješenja vizuelnog identiteta nacionalnog brenda, sastoji se iz znaka sačinjenog od tri figuralna elementa, koja u kombinaciji evociraju niz simboličkih značenja povezanih sa Crnom Gorom. Kroz spoj dvije figure koje istovremeno predstavljaju zajedništvo, ali i ekološki koncept države i ljepote njene prirode, formalno reprezentujući planinske vrhove, meandre bistrih rijeka, jadranskog i crnomorskog sliva, i toplinu mediteranskog sunca, predstavljenog u vidu kružnog oblika, nastojalo se ukazati na ključne konkurentske prednosti države, izražene, prije svega, u multikulturalnosti i ekologiji. Znak diskretno sugeriše oblik slova „M“, oslanjajući se na ispis naziva države (Montenegro). Znak je direktno inspirisan istorijskim i formalnim modernističkim kontekstom slike Petra Lubarde „Noć u Crnoj Gori“, čime predstavlja sponu između tradicije i savremenosti, pa u kombinaciji sa sloganom interpretira kulturno i istorijsko nasljeđe. Slogan ima za cilj da intrigira i izazove na otkrivanje skrivenih ljepota Crne Gore.

Rješenje Univerziteta Crne Gore 

Poruka „Sve na ruku – All at hand“ ima široki asocijativni potencijal. Ona govori o lakoći življenja i pristupačnosti, oslikava duh društva, sugeriše toplu, gostoljubivu atmosferu, za sve posjetioce i stanovnike. Znak sugeriše koncentraciju sadržaja, isprepletenost, povezanost, kontinuitet. Prepoznaju se talasi, ruke, floralni motivi, elementi etno-grafskog nasljeđa, ali i arhetipski, tehnološki i informatički obrasci. 

Rješenje Univerziteta Mediteran

Ideja se zasniva na konceptu majke, simbola plodnosti i zaštite. Crna Gora je zemlja koja čuva svoju prirodu i resurse, kao majka koja čuva svoje potomstvo. Uzevši u obzir sva bogatstva ove zemlje, centralni element vizuelnog identiteta jeste figura koja simbolizuje ideju plodnosti, predstavljajući Crnu Goru, kao plodno tlo za rast, razvoj i usavršavanje.

Takođe, ukazuje na dobro ukorijenjen odnos Crne Gore prema prirodi i okolini, njenih građana i posjetilaca, prema tim raznovrsnim ljepotama. Akcenat se stavlja na vertikalni dio, koji predstavlja razvoj, a to je list, list koji se nalazi na pramcu – pravac razvoja Crne Gore, usmjerenom, prije svega, prema visinama ekonomske izvrsnosti i ekološke održivosti.


Glasajte za zbor vizuelnog ideniteta nacionalnog brenda Crne Gore
Izbor vizuelnog identiteta nacionalnog brenda
Portal Analitika