Društvo

Gazdić: Veliki sam optimista da ćemo zatvoriti poglavlje 27

Zakon o upravljanju otpadom, ključnog za rješenje ovog problema, danas stupa na snagu, kazao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić. On je kazao i da je veliki optimista kada je zatvaranje poglavlja 27 koje se odnosi na upravljanje otpadom u pitanju.

Gazdić: Veliki sam optimista da ćemo zatvoriti poglavlje 27 Foto: RTCG
RTCGIzvor

Dan je planete zemlje i ovogodišnja tema je "Planeta protiv plastike" a želja je da se ukaže na koju štetu pravi plastika po zdravlje ljudi ali i planete.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić je u emisiji Link Radija Crne Gore podsjetio da u našoj zemlji danas stupa na snagu Zakon o upravljanju otpadom.

"Upravljanje otpadom u Crnoj Gori je jedan od većih problema koje imamo jer je Crna Gora turistička zelja i nije lijepo vidjeti deponije svuda po Crnoj Gori i smatram da je donošenje ovog zakona ključna stvar u rješavanju ovog problema i mislim da primjenom zakona možemo znatno riješiti ovaj problem", kazao je Gazdić.

On je kazao da bi u zakonu izmijenio dio koji se odnosi na kaznenu politiku.

"Mislim da uz edukaciju moramo i obratiti pažnju i na kaznenu politiku. Novina je i mehanizam 'produžena odgovornost' gdje ćemo značajno uticati upravo na rješavanje problema plastike odnosno upravljanja tom vrstom otpada", kazao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine i dodao da su standardi koji se primjenjuju u Evropi preneseni i na ovaj zakon.

Gazdić je podsjetio da su sve zemlje koje su postale članice Evropske unije prije nas posljednje zatvorile poglavlje 27. Ipak, kada je Crna Gora u pitanju on je optimista jer, kako je kazao, imamo veliku podršku Evropske unije.

"Potrebna su značajna finansijska sredstva da ga zatvorimo ali ja sam veliki optimista jer čini se da imamo veliku podršku EU i stvari koje su bile kočnice zatvaranju ovog poglavlja riješene su posljednjih nekoliko mjeseci. To je upravo ovaj zakon koji je počeo da se radi 2017 - 2018. sada je završen. Donošenjem ključnih zakonskih rješenja mi smo sebi otvorili put za sprovođenje i rješavanje aktivnosti iz poglavlja 27", kazao je Gazdić ističući veliku podršku EU.

Portal Analitika