Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Galić: Potvrđena tri slučaja majmunskih boginja u Crnoj Gori, bivalentne vakcine dodatno će štititi od koronavirusa

"Institut za javno zdravlje prati situaciju"

Galić: Potvrđena tri slučaja majmunskih boginja u Crnoj Gori, bivalentne vakcine dodatno će štititi od koronavirusa

Do sada su potvrđena tri slučaja majmunskih boginja u Crnoj Gori, a sveprijave i sumnje obolijevanja se detaljno analiziraju, kaže za Antenu M direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Galić: Potvrđena tri slučaja majmunskih boginja u Crnoj Gori, bivalentne vakcine dodatno će štititi od koronavirusa Foto: PA
Antena MIzvor

"Imamo kompletan i razrađen sistem praćenja, nadzora i reagovanja u ovoj situaciji, svakako zahvaljujući ne samo našem radu i zdravstvenom sistemu nego i saradnji sa partnerima kao što su Svjetska zdravstvena organizacija i Robert Koh Institut iz Berlina.

U dva slučaja su istekli inkubacioni periodi i nijesmo imali širenja na ostale kontakte. Treći slučaj je i dalje u tom nekom inkubacionom periodu koji traje 21 dan, tako da pratimo i kontakte. Za sada nemamo nagovještaja da je epidemija proširena na njih, što je svakako očekivano, s obzirom na to da je virus koji izaziva boginje jedan virus koji se znatno teže širi od korone", naveo je Galić.

Kada je riječ o koronavirusu, Galić ističe da je dobro da u svijetu nemamo novih mutacija, pa se može očekivati da epidemija dobije endemski karakter, te da ćemo mjerama i vakcinacijom štititi najranjivije grupe.

"Mi ćemo čekati instrukcije od međunarodnih eksperata i autoriteta i u skladu sa tim odjaviti epidemiju", kazao je Galić.

Na nivou zemlje je dvadesetak hospitalizovanih slučajeva, kaže direktor IJZ-a.

"To uglavnom nijesu teži slučajevi koji bi zahtijevali neku ventilacionu potporu. Oni se prate. Vrlo rijetko je od početka godine da neko premine od samog koronavirusa, obično to bude neki osnovni problem a kovid pogorša stanje", navodi Galić.

Galića smo pitali koliko se građana sada vakciniše, budući da su zbog manjeg broja oboljelih ljudi, čini se, zaboravili na koronu.

"Nažalost, tako je. Ljudi su počeli da zaboravljaju na koronu, ali dokle god je proglašena pandemija moramo misliti na koronu. Svakako i nakon završetka pandemije, osjetljive kategorije stanovništva bi uvijek trebalo da misle na zaštitu od korone, upravo se te osobe najčešće vakcinišu sad u ovom periodu.

Globalno gledano svugdje je zabilježen pad u broju vakcinisanih, to nije samo specifično za Crnu Goru. Prosto kako pandemija opada tako opada i zainteresovanost za vakcinaciju. Mi ćemo pokušati u narednom periodu da stalno obavještavamo javnost da moraju ipak da se paze i zaštite od korone i apelujem na građane, naročito iz osjetljivih kategorija stanovništva, da se vakcinišu", kazao je Galić.

Crna Gora, dodaje, ima dovoljan broj vakcina, koje štite od težih formi bolesti.

"To su bezbjedne vakcine. Imamo trenutno 11.100 Fajzer vakcina i oko 290 hiljada vakcina kineskih proizvođača, sa rokom trajanja do 2023-2024. U realizaciji je i jedan ugovor, o čemu detaljnije može da vas izvijesti Ministarstvo zdravlja, s obzirom na to da su oni glavni pregovarači u procesu, a IJZ pruža samo tehničku i profesionalnu podršku.

U toku je realizacija nabavke dodatnih doza Fajzerovih vakcina sa zaštitom i od Omikron soja tako da u narednom periodu možemo da očekujemo takozvane bivalentne vakcine. Smatramo da bi to dodatno povećalo nivo zaštite građana od virusa", kazao je Galić.

Institut za javno zdravlje prati situaciju i za sada se ne očekuje pooštravanje mjera, kaže Galić.

"Zadržaće se mjere koje su na nivou najblažih koje smo imali tokom pandemije, analiziraćemo epidemiološku situaciju pa ćemo prema tome i predlagati mjere", zaključio je Galić.

 

Galić: Epidemija žutice u Kotoru i Herceg Novom, pratimo situaciju
0
Galić: Epidemija žutice u Kotoru i Herceg Novom, pratimo…
06.10.2022 15:09

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.