Društvo

"Zdravstvo nije u rasulu"

Galić: Epidemija žutice u Kotoru i Herceg Novom, pratimo situaciju

Epidemija žutice (obolijevanje od Hepatitisa A) proglašena je u Kotoru i Herceg Novom, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Galić: Epidemija žutice u Kotoru i Herceg Novom, pratimo situaciju Foto: RTCG
Antena MIzvor

Galić napominje da mjesta za paniku nema i da se Institut aktivno uključio u praćenje situacije na terenu.

"Istraživanje još traje. S obzirom na to da je to nadležnost lokalnih higijensko-epidemioloških službi, tek po prijavi mi smo se aktivirali u tom procesu. Imajući u vidu da to nije naša nadležnost, ali s obzirom na broj slučajeva uključili smo se i naše službe su sve aktivirane, pratimo situaciju.

Trenutno ne možemo da kažemo šta je izvor i uzrok same epidemije. Za sada nam to liči da je u pitanju kontaktna epidemija, a samim tim, kao i sve kontaktne epidemije, u dužem vremenskom periodu se javljaju pojedinačni slučajevi i epidemija traje, ali za sada ne možemo sa sigurnošću reći šta je bio izvor.

Ono što treba da se uradi u smislu preventivnih mjera jeste da se obezbijedi da ne dođe do nekog masovnijeg obolijevanja. U tom smislu i kolege na lokalnom nivou kao i mi na nacionalnom činimo sve da bismo upozorili, prije svega kolektive (škole, domovi za stare...), na higijensko-epidemiološke mjere. Potrebno je ličnu higijenu podići na značajniji nivo i sama epidemija će na taj način stati", kazao nam je Galić.

Galić je rekao i da je bilo hospitalizacija, ali da nema mjesta panici.

Kada je riječ o Hepatitisu A, kada se pojave minimalno dva povezana slučaja, uvijek se prijavljuje kao epidemija, pojašanjava direktor IJZ-a.

"Za sada, sve dok nemamo obolijevanje u nekom zajedničkom kolektivu gdje se nalazi veći broj ljudi, ne smatramo da je to nešto što bi bilo jako opasno, ali svakako moramo učiniti sve da ne dođe do masovnijeg obolijevanja. Nema pjesta panici, ali svakako treba biti oprezan i pridržavati se osnovnih higijensko-epidemioloških mjera, kao što je detaljno pranje ruku, jer je to najčešći način prenosa Hepatitisa A. Prvih nedjelju dana, ukoliko postoji kontakt sa oboljelom osobom, može da se primi i vakcina", ističe Galić.

Galić je član delegacije koja putuje u Berlin na Zdravstveni samit.

Pitali smo ga da li je primjereno da devet ljudi ide u Berlin, dok mediji izvještavaju o problemima u zdravstvu.

"Nije istina da je zdravstvo u rasulu. To potvrđuje upravo poziv od strane Robert Koh Institita i Ministarstva zdravlja Njemačke na Samit SZO.

Da smatraju da ne radimo dobar posao ne bismo bili pozvani na takvu vrstu prestižnog Samita. Sa Robert Koh Institutom i 'Šerite' bolnicom u Berlinu imamo ugovore o saradnji, imamo projekte kojima doprinosimo podizanju zdravstva Crne Gore na evropski nivo, pozivi su stigli i na instituciju i pojedinačni, od samih organizatora.

Svi mi idemo iz nekog svog sektora kojim se bavimo, tako da u punom kapacitetu možemo da odgovorimo na zahtjeve samog organizatora. To je prestižna manifestacija i građanima Crne Gore treba da bude na ponos.

Situacija nije alarmantna pa da ne bi trebalo da idemo, naprotiv. Mislim da držimo zdravstvenu situaciju pod kontrolom i da je mnogo bolja nego u doba pandemije u smislu da na dnevnom nivou nemamo toliko izazova. Svakako radimo u punom kapacitetu, kontrolišemo situaciju, građani mogu da budu mirni", tvrdi Galić.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.