Baština

Biseri crnogorske kulturne baštine

Fresko-neimari Crkve Srbije na djelu: Ruski ikonostas u Ulcinju

Neimari SPC potpuno su ruinirali „Stari ikonostas“, rad ruskog majstora s kraja XIX vijeka. Portal Analitika imao je uvid u njegovo stanje, pa čitaoci mogu vidjeti rijetku fotografiju originalnog izgleda ikonostasa, ali i njegov današnji izgled

Fresko-neimari Crkve Srbije na djelu: Ruski ikonostas u Ulcinju Foto: PA
Ivan KERN
Ivan KERNAutor
Portal AnalitikaIzvor

Na sajtu upoznajcrnugoru.com može se pročitati promotivni tekst o Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Ulcinju, u kome se poslije istorijata kaže još i da „oslikani zidovi crkve imaju veliku istorijsku i umjetničku vrijednost, ali je najupečatljiviji detalj ikonostas napravljen u Rusiji“.

Lijepo od njih, ali teško da je ijedan turista mogao vidjeti taj ikonostas na svome mjestu u crkvi. Barem ne u posljednjih tridesetak godina. Kao i mnogo puta do sada, neimari SPC su se pobrinuli da na njegovo mjesto postave noviji i ljepši ikonostas, koji zadovoljava njihove uzvišene „umjetničke ukuse“.

Starom su, srećom, našli mjesto u pomoćnim prostorijama, tako da mu se do danas nije izgubio svaki trag. Naravno, sve to je urađeno bez ikakvog obraćanja pažnje na jednu notornu činjenicu – da je i taj ikonostas bio crnogorsko kulturno dobro. I kao takav zakonom zaštićen.

U literaturi se može pročitati da je Crkva Sv. Nikole u Ulcinju memorijalnog karaktera i da je podignuta u slavu Crnogoraca palih 1878. godine. Crkva je osveštana 27. decembra 1890. godine, a osveštanje je tada izvršio mitropolit Hadži Sava Kosanović sa sveštenstvom i brojnim narodom.

Podignuta je u čast oslobođenja Ulcinja od Turaka, a za dušu poginulih junaka, kako piše na mermernoj ploči postavljenoj na zidu crkve s južne strane: “Ovaj hram Sv. Nikolaja u slavu božiju a za dušu poginulih junaka pri oslobodjenju Ulcinja od Turaka 1878. god. podiže Knjaz i gospodar Crne Gore, Nikola I“.

ulcinj3

Po izgledu Crkva Sv. Nikole je jednobrodna građevina, zasvedena poluobličastim svodom, sa polukružnom apsidom na istoku i bočnim pjevničkim prostorima, koji asociraju arhaičnu formu trikonhosa. Zvonik je dozidan 1933. godine i sa crkvom je povezan otvorenim trijemom.

Ikonostas koji se danas ne može pogledati bio je izgrađen u Rusiji i poklon je Ruske pravoslavne crkve Hramu Sv. Nikole u Ulcinju.

Fresko oslikana je 1995. godine bez odobrenja i znanja službi zaštite kulturnih dobara.Crkva je obnovljena 1985. godine, jer bila oštećena u zemljotresu od 1979.

ulcinj4

Danas na nivou šire lokacije nema značajnih promjena. Spoljašnjost crkve je u dobrom stanju. Ali, ne može se ne primijetiti da je – kao i nebrojeno puta u posljednjih trideset godina – izostala saradnja imalaca spomenika sa stručnim službama u institucijama zaštite, tako da je nepoštovanje konzervatorskih principa i planskih dokumenata prilikom obnove sakralnog objekata umanjilo očekivane efekte na zaštiti ovog vrijednog dijela crnogorske kulturne baštine.

Radovi na obnovi vjerskog objekta bez stručnog udjela institucija zaštite imali su zaposljedicu narušavanje njegove izvornosti. Negativne posljedice odnose se ne samo na arhitekturu, već i na živopis, ikonostase i kulturni pejsaž, odnosno prirodni ambijent spomenika.

ulcinj5

Pritom, poseban problem predstavlja unošenje raznih elemenata koji su promijenili izvornost spomenika i iskrivljuju njegovu dokumentacionu i istorijsku vrijednost.

Danas se, takođe, vide mnogobrojni tragovi tih radova obavljanih bez stručnog udjela institucija zaštite. Unutrašnjost crkve je krajem XX vijeka nevješto živopisana tj. fresko oslikana 1995. godine. Kao posljedica tog nestručnog djelovanja pojavila se i vlaga koja razara i taj skorašnji freskopis. Vlaga je vidljiva na donjem dijelu fresaka ispod prozora na zapadnoj strani, primjetne su kristalizacije soli na površini, kao i potklobučenja koja su se proširila oko prozora.

ulcinj6

Što tek reći za „Stari ikonostas“, rad ruskog majstora s kraja XIX vijeka. Neimari su gademontirali i sačinili novi, takođe malterisan i živopisan. Tako da je osnovano pretpostaviti da se fresko-neimarima učinjelo da su malo nelegalnog posla uradili na zidovima crkve, pa su prešli i da na zakonom zaštićenom ikonostasu pokažu mjeru neukusa i neznanja. Danas smo u saznanju da su ikone sa starog ikonostasa deponovane u prostorijama Parohijskog doma.

Portal Analitika imao je uvid u njihovo stanje i izgled. Čitaoci mogu vidjeti rijetku fotografiju originalnog izgleda ikonostasa, kao i današnje stanje.

Ovo je još jedan primjer da su radovi na živopisu i ikonostasu urađeni bez saglasnosti nadležnih institucija. Možda nije nebitno naglasiti da je i danas ovo svojina Srpske pravoslavne crkvene opštine Ulcinj.

ulcinj7

Mnogo puta do sada je naglašeno da su nelegalni i nestručno izvedeni radovi, kao faktor oštećenja spomenika kulture, prvenstveno posljedica neadekavatnog odnosa imalaca prema kulturnoj baštini i preduzimaju se s različitim ciljevima i namjerama. Imaoci spomenika kulture u privatnoj svojini prilikom izvođenja radova prvenstveno imaju za cilj prilagođavanje starog objekta novim potrebama i namjenama, najčešće shodno pretpostavljenim komercijalnim interesima.

Pritom, spomenička svojstva svog objekta ne vide kao vrijednost, već kao ograničenje svojinskih prava i umanjenje ekonomskog potencijala.

ulcinj8

Kao investitori radova na sakralnim spomenicima javljaju se različiti subjekti (vjerske organizacije, crkvene opštine, organizacioni odbori, mjesne zajednice, udruženja građana i dr.). Izvođenje radova na ovim objektima bez valjane dokumentacije neminovno dovodi do povrede njihove izvornosti. 

Posebno štetni za kulturnu baštinu Crne Gore su nelegalni radovi koji se izvode upravo sa namjerom unošenja elemenata koji joj istorijski i kulturološki nijesu svojstveni i kojima se „novim materijalnim dokazima“ nastoji izmijeniti istorijski i kulturni tok zbivanja na ovim prostorima.

Portal Analitika

Komentari (7)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
m miko_neregistrovani
04.12.2022. 16:47

Srpsko.

11
1
S Super_neregistrovani
04.12.2022. 16:20

Meni ikonostas izgleda super!!! Ništa mu ne fali.

8
17
z zoran_neregistrovani
04.12.2022. 16:49

@Super_neregistrovani Gdje si čuo da se nevjernicima (bezbožnici, ateisti), može svidjeti ikonostas, bez obzira što je lijep. Sve božansko njima je ružno.

5
18
B Baba_neregistrovani
05.12.2022. 08:13

@Super_neregistrovani,Tačno! NIšta mu ne fali nego mu PRETIČE KIČERAJ.PI!

0
0
P PolakoAlSigurno_neregistrovani
04.12.2022. 12:09

Svetosavci polako i ulcinj preuzimaju vide li ulcinjani ovo?

29
4
V VideOdlicno__neregistrovani
04.12.2022. 18:14

@PolakoAlSigurno_neregistrovani Vide ali im odgova🤓

18
0
s sava942
04.12.2022. 11:20

PRVO BI TREBALO PORUŠITI ONU LIMENU KONZERVU KOJU JE POČ. RISTO RADOVIC U SARADNJI SA JEDINICAMA JNA ILI TI ORTODOKSNIM VELIKOSRPSKIM FAŠISTIMA PRESVUCENIM U KOMUNISTIČKIM ODORAMA PODIGAO NA VRHU RUMIJE I TIME POKUŠAO DA DOVEDE DO RASKOLA U RAZLIČITIM MEDJUVJERSKIM ZAJEDNICAMA. SEM TOGA , ISTJERATI SVE SRBIJANSKE POPOVE KOJI NE POSTUJU DRŽAVU CRNU GORU, KAO STO SE TO RADI U UKRAJINI. ŠTO SE TIČE IKONOSTASA CRKVE U ULCIJÙ NJEGA TREBA ŠTO PRIJE PREKREČITI.

32
4