Muzika

Prirediće solistički koncert u petak, 29.septembra

Francuski virtouz premijerno u KIC-u: Pijanista Aimo Pagin gostuje u Podgorici

Umjetnik će izvesti djela Frederika Šopena, Žorža Eneskua i Sergeja Rahmanjinova 

Francuski virtouz premijerno u KIC-u: Pijanista Aimo Pagin gostuje u Podgorici Foto: KIC Budo Tomović
Portal AnalitikaIzvor

Pijanista Aimo Pagin (Aimo Pađin), jedan od najznačajnijih francuskih pijanista svoje generacije, prirediće solistički koncert u petak, 29.septembra, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.
U okviru premijernog nastupa u KIC-u, umjetnik će izvesti djela Frederika Šopena (Tri valcera - Balada br.4), Žorža Eneskua (Pavana iz Svite br. 2 op.10) i Sergeja Rahmanjinova (Muzički momenti br. 1-2-3-4 op. 16).

Pijanista Aimo Pagin (1983) se školovao na konzervatorijumima u Strazburu (klasa F. Klostr), i Kolmaru u klasi Rene Šereševskaje. Upisao je studije na Muzičkoj akademiji u Ženevi 2001. gdje je nakon tri godine diplomirao u klasi istaknutog pijaniste i pedagoga Dominika Merlea. Zatim odlazi u SAD da radi sa legendarnim pijanistom i klavirskim pedagogom Leonom Flejšerom. 

Nastupao je u njujorškom Karnegi holu, amsterdamskoj koncertnoj dvorani, Betovenovoj kući u Bonu, sali Koncertnog društva u Milanu, Tonhalle u Cirih, u Palati lijepih umjetnosti u Briselu, koncertnoj dvorani u Esplanadi (Singapur). 

Učestvovao je na brojnim renomiranim festivalima među kojima su: festival francuskog radija u Monpeljeu, Muzičke večeri u Armanjaku, festivali Šopen u Parizu, Šlezvig Holštajn, Tibor Varga i dr. Nastupa sa međunarodno poznatim orkestrima kao što su Bukureštanska filharmonija, Nacionalni orkestar Monpeljea, NSO (Novi simfonijski orkestar) i Berlinski simfonijski orkestar. Sa majkom, uglednom violinistkinjom Silvijom Markovici, redovno održava koncerte kamerne muzike. 

Nedavno je izveo švajcarsku premijeru Klavirskog koncerta br. 3 Franca Lista, sa Simfonijskim orkestrom Biel/Solothurn pod vođstvom Kaspara Zendera. Radio snimci su napravljeni u saradnji sa regionalnom radio difuznom korporacijom Sudvestrundfunk i BBC London.

Prvi CD objavio je 2011. godine, sa muzikom norveškog kompozitora Martina Romberga. U saradnji sa renomiranom klavirskom kućom Parati u Parizu, objavljuje drugi solo album sa svim valcerima Frederika Šopena. 

Od maja 2019. godine, zvanični je umjetnik “Bezendorfera”, jednog od najpoznatijih proizvođača klavira. 

Pokrovitelj koncerta je Ambasada Rumunije u Crnoj Gori.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.