Zanimljivosti

FOTO: Čudo arhitekture - plutajući golf tereni koji će spasiti Maldive

Izvor

Ovaj je projekt dio plana da se tonuća ostrva „oporave“ mrežom novih, umjetnih, plutajućih, s obzirom da su 1.192 maldivska ostrva s prosjekom od samo jednog i po metra iznad nivoa mora država na najnižoj nadmorskoj visini na svijetu.

U strahu da će mnoga ostrva potonuti pod more, maldivska vlada je počela zajednički projekat s holandskim arhitektonskim studijom „Dutch Docklands International“ kako bi izgradila najveći kompleks vještačih ostrva na svijetu. Oni će za morsko dno biti vezani žicama i stubovima, što će osigurati tlo koje će biti stabilno čak i za vrijeme najvećih oluja.

13maldivi2

Kako bi očuvali morsku floru i faunu, arhitekte su odlučile da na izgradnju puno malih ostrva koji neće bacati preveliku sjenu na morsko dno, a oni će se izrađivati u Indiji ili na Bliskom Istoku, kako bi se smanjili troškovi, te potom biti dovučeni na finalnu destinaciju na Maldivima, a biće konstruisani tako da im plivači, ronioci i čak privatne podmornice (koje će moći da se iznajmiti) mogu pristupiti i sa donje strane, i tako ući „direktno iz mora u svoje dnevne boravke“.

- Rekli smo maldivskom predsjedniku da ih možemo transformisati od klimatskih izbjeglica u klimatske inovatore. A ovaj čitav projekat pritom nimalo neće naštetiti okolišu - izjavio je Paul van de Kamp direktor kompanije i proslavljeni arhitekta

Prvi dio projekta odnosi se na izgradnju golf terena.

- Ovo će biti prvi i jedini plutajući golf teren na svijetu. A pružaće nevjerojatan pogled na okean sa svake rupe. A do odmarališta ćete se spustiti liftom ispod vode. Kao da ste kapetan Nemo - ispričao je Van de Kamp.

Početak izvođenja projekta zakazan je za kraj ove godine, a za golfere bi trebalo da bude spreman do kraja 2013. godine.

Predviđeno mjesto za ovaj otok udaljeno je samo pet minuta gliserom od glavnog grada Malea, što će golferima omogućiti i brze posjete glavnom kopnu. Tvorci tvrde da će se na novim ostrvima upotrebljavati samo solarna energija, a plan uključuje čak 43 privatna otoka nazvana Amillarah (maldivska riječ za privatno ostrvo). Svaki od njih imaće vez za jahte, bazen i obilje palmi - da se sačuva privatnost.

13maldivi1
13maldivi313maldivi413maldivi513maldivi613maldivi713maldivi813maldivi913maldivi10
Portal Analitika