Svijet

Fon der Lajen predložila da se profit od zamrznute ruske imovine pošalje Ukrajini

Evropska unija bi trebalo da razmotri korišćenje profita od zamrznute ruske imovine za kupovinu vojnih zaliha za Ukrajinu, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen predložila da se profit od zamrznute ruske imovine pošalje Ukrajini Foto: Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer
BetaIzvor

„Evropski suverenitet podrazumijeva preuzimanje odgovornosti za ono što je za nas vitalno. Vrijeme je da se pokrene razgovor o korišćenju neočekivanog profita od zamrznute ruske imovine za zajedničku kupovinu vojne opreme za Ukrajinu“, rekla je ona u Evropskom parlamentu u govoru u kojem se založila da EU učini više na odbrambenoj politici.

Predstavljajući svoju viziju nove strategije poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, Fon der Lajen je rekla da „u srcu ovoga mora biti jednostavan princip - Evropa mora trošiti više, trošiti bolje, trošiti evropski“.

„Rizici od rata ne bi trebalo da se preuveličavaju, ali na njih treba biti spreman, a to počinje od hitne potrebe da se ponovo izgrade, popune, modernizuju oružane snage država članica“, rekla je šefica Evropske komisije.

Strategiju za evropsku odbranu će Komisija predstaviti u narednim nedjeljama, a predsjednica je rekla da će jedan od ciljeva biti prioritet zajedničkim nabavkama.

Portal Analitika