Zdravlje

Reforma primarne zdravstvene zaštite nije sprovedena do kraja

Fali ljekara u nikšićkom Domu zdravlja i Dječijem dispanzeru

Nikšićki Dom zdravlja, kao i cjelokupan zdravstveni sistem u Crnoj Gori, suočen je sa nedostkom ljekarskog kadra. Direktorica Doma zdravlja Nikšić dr Vera Bulatović za RTVNK je kazala da je 2008. godine počela reforma primarne zdravstvene zaštite koja nije sprovedena do kraja, pa u Domu zdravlja i Dječijem dispanzeru još nema dovoljnog broja ljekara.

Fali ljekara u nikšićkom Domu zdravlja i Dječijem dispanzeru Foto: Pobjeda
RTVNKIzvor

„Po toj reformi Dom zdravlja u izabrane doktore za odrasle ima sistematizovano 33 ljekara. Ja sam u tom programu od početka i ne sjećam se da je ikad bilo 33 ljekara. Trenutno u Nikšiću na radnom mjestu imamo 17 ljekara u Domu zdravlja i imamo dva u Šavniku i jedan je u Boanu. Imamo ambulante koje rade u Župi i Kličevu, a trenutno i problem sa ambulantom u Vidrovanu jer naš doktor koji gore radi je na polaganju specijalističkog ispita. To premošćujemo tako što je jedan ljekar zadužen da piše upute i recepte, a jednom nedjeljno jedan od ljekara odvoji čitav dan da pregleda pacijente sa Vidrovana“, kazala je dr Bulatović.

Ljekari rade u dvije smjene, a zbog poboljšane situacije po pitanju korona virusa u Kovid ambulanti trenutno radi jedan ljekar i to u terminu od 10-17 časova, dok medicinske sestre i tehničari u toj ambulanti su u redovnom radnom vremenu, uzimaju briseve od pacijenata, a kod pozitivnih i nalaze pa pacijent pripremljen čeka ljekara.

Bulatović je istakla da je sistematizacijom i za Dječiji dispanzer bilo predviđeno deset pedijatara, ali da ih trenutno radi sedam koji uz preglede koje obavljaju, rade i u Savjetovalištu, kao i sistematske preglede.

„Grad koji ima 75.000 stanovnika vjerovatno nije zadovoljan sa tolikim brojem ljekara. I to je jedno izgaranje ljekara na radnom mjestu da bi se koliko-toliko udovoljilo potrebama u pružanju zdravstvene zaštite. Bez obzira na tu situacija u Domu zdravlja i Dječijem dispanzeru je sve pod kod kontrolom“, istakla je Bulatović.

Sve navedeno rezultira i gužvama u Domu zdravlja, koje su, kako je pojasnila Bulatović, uglavnom prouzrokovane odlaskom ljekara opšte prakse na specijalizacije. To su pokušali da riješe uvođenjem Kol centra, ali nije dalo željene rezultate.

„Sad tražimo drugi model koji će podrazumijevati da svaka medicinska sestra kod izabranog ljekara ima svoj broj telefona koji će dobiti i pacijenti. Pacijenti koji nisu registrovani kod nekog izabranog ljekara i dalje će moći da komuniciraju preko Kol centra. Potrebno je i malo strpljenja koje bi bilo značajno i za ljekare i za pacijente“, rekla je Bulatović.

Dom zdravlja planira, naglasila je ona, da poveća broj ljekara i da one koji su završili stažiranje zadrže u Nikšiću. Planirano je i poboljšanje uslova i za pacijente i ljekare, a dr Bulatović najavljuje skori početak rekonstrukcije Ambulante u Velimlju za šta su dobili sredstva iz državnog budžeta, ali i sređivanje prilaza Domu zdravlja u Nikšiću u čemu će dobiti podršku Opštine Nikšić.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Nency_neregistrovani
04.11.2022. 12:00

Veliki i nesrećni grad,nađalost!Ne beri brigu Bulatovićka,frizerke i druge proučene osobe ste zaposlili kao medicinske sestre,a ljude sa sumnjivim diplomama su vam ljekari. Osramotiste i one ljekare koji su za poštovanje,gurajući ih u zapećak.Nikšićani su bez adekvatne ljekarske pomoću zahvaljući takvim kao što je tzv.dr.Bulatović...koja nikada to nije ni bila..bego se ugurala natadnom ideologijom u politiku radi interesa.I nihe sama,nazadnica!

1
0
b borna_neregistrovani
04.11.2022. 11:45

Niksic ima 75.000 ljudi, nisam znao da je to tako veliki grad

2
0