Muzika

Koncert 30. novembra u Centru za kulturu

Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije pred tivatskom publikom

Umjetnici iz Njemačke, Austrije, Poljske, Italije i Francuske napisali su djela za različite muzičke sastave, a članice Fondacije Kreativne žene Crne Gore izabrale su deset kompozicija koje su posvećene Crnoj Gori, Cetinju i članovima kraljevske porodice tog doba

Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije pred tivatskom publikom Foto: Fondacija Kreativne žene Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Koncert Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije čija je premijera nedavno održana na Cetinju biće održan u četvrtak, 30. novembra u Centru za kulturu Tivat, u 20 časova.

Kamerni orkestar koji čine studenti Muzičke Akademije Cetinje i članovi crnogorskog simfonijskog orkestra nastupiće pod dirigentskom palicom Ognjena Bomoštara.

Muzičke kompozicije iz fundusa Narodnog muzeja, koje su napisali evropski kompozitori inspirisani Crnom Gorom u 19. vijeku biće izvedene prvi put pred tivatskom publikom. Umjetnici iz Njemačke, Austrije, Poljske, Italije i Francuske napisali su djela za različite muzičke sastave, a članice Fondacije Kreativne žene Crne Gore izabrale su deset kompozicija koje su posvećene Crnoj Gori, Cetinju i članovima kraljevske porodice tog doba. 

Uz "Danilov valcer" na Cetinju zaživjela muzika crnogorske kulturne diplomatije; Isakson: Svjedočanstvo trajne moći kulture
2
Uz "Danilov valcer" na Cetinju zaživjela muzika crnogorske…
29.09.2023 12:50

Na premijernom izvođenju poseban utisak ostavile su kompozicije Danilov valcer, Kralj Crne Gore kao i kompozicija posvećena Viktoru Emanuelu III i Jeleni Savojskoj, kralju i kraljici Italije, koju je pratila plesna koreografija.
 Projekat je osim muzike, oživio i fotografije i snimke koji su rezultat bogate kulturne diplomatije koju je Crna Gora imala u prošlom vijeku, a koji su sada kulturna baština države.

Orkestarsko izvođenje prati video kolaž sačinjen od malo poznatih kratkih videozapisa i fotografija sa diplomatskih svečanosti na dvoru u periodu Kraljevine Crne Gore. Jedan od kratkih video zapisa koji se koristi u video kolažu, dosad nije prezentovan crnogorskoj javnosti, što je rezultat partnerstva sa Narodnim muzejom i Crnogorskom kinotekom. 

Portal Analitika