Društvo

Super Zvjezdana, imaginarci i muzika bez struje na proslavi

Evropska kuća proslavila prvi rođendan

Evropska kuća prvi rođendan je proslavila u najljepšem društvu, sa mališanima. Poseban dan bio je posvećen najdražim gostima, budućim stanovnicima Evropske unije, za koje je Evropska kuća priredila i posebno iznenađenje. Strip „Super Zvjezdana“ ugledao je svjetlo dana. Ilustrovana perom Luke Cakića „Super Zvjezdana“ prati avanture heroine sa plavim plaštom kroz dubine svemira, gdje je čekaju nova otkrića, zanimljivi likovi i puno novih prijateljstava.

Evropska kuća proslavila prvi rođendan Foto: Evropska kuća
Portal AnalitikaIzvor

Njene super moći koje simbolizuju osnovne vrijednosti EU poput solidarnosti, zajedništva, drugarstva, zaštitništva...bile su teme razgovora ambasadorke EU u Crnoj Gori Oane Kristine Pope sa mališanima Osnovne škole „Oktoih“ i TV emisije „Zvjezdice“. Uz ambasadorku EU i ilustratora Luku Cakića o svakoj od super moći EU govorili su i najmlađi panelisti koje je Evropska kuća imala čast da ugosti: Iva Šoć, Vuk Jovović, Irina Vlaović i Vuk Matanović.

Ambasadorka Popa govorila je o njenoj domovini Rumuniji i promjenama nabolje koje je toj zemlji donijelo članstvo u Evropskoj uniji ali i odgovarala na pitanja najmlađih kako Unija čuva pčele, cvijeće, rijeke ili pomaže svojim članicama da se izbore sa poplavama ili požarima. Odgovarajući na pitanja mališana ambasadorka Popa je podvukla da upravo zajedništvo članica ujedinjenih u različitostima stvara super moći Evropske unije.

Nakon razgovora sa ambasadorkom mališani su se družili sa animatorima koji su „oživjeli“ neke od scena iz stripa, a najmlađi odgovarali na pitanja „Super Zvjezdane“ i obećali podršku u borbi za zdraviju i čistiju životnu sredinu.

Tokom cijelog dana gosti Evropske kuće su imali priliku da uživaju u izložbi radova „Moj Imagi EkoTisak“'. Izložba je zvanično otvorena u 19 sati, a rezultat je saradnje Evropske kuće sa školom slikanja „Moj imaginarijum“. Ostavljajući svoj otisak preko 50 mališana dalo je obećanje da će se sa pažnjom odnositi prema prirodi. Dječiji radovi su preslikani i tako je pripremljena posebna tenda koja od sada krasi dvorište Evropske kuće.

U okviru proslave rođendana Evropska kuća je organizovala prvi u seriji planiranih koncerata bez struje. Prvi je bio rezervisan je za gitarski duo Marko Prentić i Dražen Joković koji su gostima rođendanske zabave svirali klasičnu i filmsku muziku, pomiješanu sa pop, etno i džez žanrovima. A na zabavi su bili djeca umjetnici izložbe i njihovi roditelji, prijatelji i partneri Evropske kuće i njen nezaobilazan komšiluk.

Evropska kuća (bivši EU info centar) je kroz proslavu svog prvog rođendasna željela da pokaže da je mjesto okupljanja, dijaloga, novih ideja i kreativnosti gdje svi koji žele mogu upoznati Evropsku uniju u Crnoj Gori, njene inicijative, politike i projekte.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.