Abiznis

Evropa sad: Damjanović najavom povećanja zarada potvrdio uspjeh našeg programa

Ministar bez cenzusa Aleksandar Damjanović je mjesecima pričao da smo pred bankrotom i da nemamo para čak ni za osnovne zdravstvene potrebe, pokušavajući da prikrije nesposobnost zdravstvenih vlasti da snabdijeva državu lijekovima. Međutim, najavom povećanja plata kompletnom javnom sektoru potpuno je preokrenuo priču i prihvatio tezu da je program Evropa Sad “zaradio” puno novca za državu, saopštili su iz tog Pokrereta u reagovanju na najavu ministra finansija.

Evropa sad: Damjanović najavom povećanja zarada potvrdio uspjeh našeg programa Foto: Twitter
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećamo, ministar finansija u tehničkom mandatu, Aleksandar Damjanović je na na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet saopštio da će “doći će do povećanja zarada u javnom sektoru”.

"Kada smo procijenili da nam treba godinu dana za povećanje prosječne plate na 1000 eura i minimalne penzije na 450 eura, onda smo bili populisti po ocjenama DPS-a i aktuelnog ministra finansija, Damjanovića. Vidjevši rezultate pokreta Evropa sad na izborima, umislili su da mogu donijeti "reformu" povećanja zarada za jedan dan i to samo zaposlenima u javnom sektoru. Međutim, da podsjetimo da je programom Evropa sad promijenjeno 18 zakonskih rješenja na kojima smo radili danonoćno mjesecima, a na osnovu kojih su benefite ostvarili i svi zaposleni, i poslodavci, ali i država. Dok su u ovom predlogu - država (javne finansije), radnici u privatnom sektoru, i poslodavci u debelom minusu", navode iz pokreta Evropa sad. 

Umjesto da, kako kažu, javne finansije raspoređuje ravnomjerno i na održiv način, Damjanović pokušava da brzim povećanjem plata zaposlenih u javnoj upravi pred vanredne izbore "kupi" njihovu podršku, te potpuno zanemari privatni sektor koji je Evropom sad obuhvaćen.

"Time se građanima koji rade u privatnom sektoru (koji inače finansira rad države) šalje poruka da su građani drugog reda, uz jasnu sugestiju da traže vezu kroz partije kako bi se uhljebili negdje u javnom sektoru. Ovo je i razlog zašto poslodavci u privatnom sektoru ne mogu da nađu radnike, a poslije ovog neravnomjernog povećanja - biće još teze. A na drugoj strani, imamo prebukirani javni sektor. Sada se vidi ko je populista i ko je građane cijelo vrijeme neosnovano plašio i neozbiljno licitirao dugovima.

Takođe, ovo je potvrda da rebalans nije bio potreban zbog ugroženosti zdravstvenog sistema, već samo zbog pokušaja da se za taj dio populistički optuži Evropa sad i povećaju rashodi, odnosno privilegije za razne potrebe pred lokalne izbore. Međutim, građani su dali najbolji odgovor Damjanoviću i njegovom SNP-u ostavljajući ih ispod cenzusne crte, a tek će nakon ove naknadne pameti", zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika