Zanimljivosti

Evo koje ljekove smijete da ponesete u ručnom prtljagu, a da vas ne vrate sa leta

Prije ljeta i odlaska na putovanja postavlja se pitanje da li su ljekovi zaista dozvoljeni u ručnom prtljagu.

Evo koje ljekove smijete da ponesete u ručnom prtljagu, a da vas ne vrate sa leta Foto: BublikHaus/Shutterstock
Fenix MagazinIzvor

Noktarice, upaljači, baterije i brijači su zabranjeni, ali šta je sa čvrstim i tečnim ljekovima? Da li ovdje važe ista pravila kao i za druge tečnosti ili postoje izuzeci?

Za one koji nisu sigurni - od 6. novembra 2006. važe novi bezbjednosni propisi za nošenje tečnosti i drugih stvari sa sobom prilikom prijave na aerodrom. Ove propise je izdala Evropska unija kako bi zaštitila putnike. Ljekovi u ručnom prtljagu takođe su pogođeni ovom uredbom.

U osnovi, svi ljekovi u čvrstom obliku, odnosno u obliku tableta, dozvoljeni su u ručnom prtljagu tokom ljeta bez ograničenja.

Posebni propisi važe samo za tečne ljekove kao što su masti i kreme. Ljekovi koji nisu potrebni tokom ljeta smijeju se nositi samo u ručnom prtljagu u količini do 100 mililitara po prtljagu – u zatvorenoj, providnoj kesi. U kesici ne smije biti više od jednog litra ukupne tečnosti. Ovo uključuje dezodorans, losion ili parfem.

Ljekovi koje putnik treba da ponese tokom ljeta ne moraju da se pakuju u torbu, već se moraju posebno pokazati na bezbjednosnoj kontroli.

Ako niste sigurni da li vam je potreban lijek koji vam je prepisan tokom ljeta i zbog toga morate da ga nosite u ručnom prtljagu ili koja je doza namijenjena za taj lijek, unapred pročitajte uputstva na lijeku ili, u idealnom slučaju, pitajte svog ljekara ili farmaceuta.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
t tokom_LJeta1litar_neregistrovani
31.05.2023. 14:38

Ako je ovo tacno sto vi pisete da se moze unijeti 1 litar tecnosti onda je to 5 x vise nego do sada . Kolko se sjecam , a odavno nijesam Ljetio bilo je dozvoljeno samo 2 dcl .

0
0