Zdravlje

Evo koliko soli bi trebalo da unosimo u organizam na dnevnom nivou

Natrijum je neophodan mineral, ali zdravstvene organizacije obično preporučuju da zdravi odrasli ograniče unos natrijuma na manje od 2.300 mg (oko jedne kašičice soli) dnevno kako bi se spriječila stanja poput visokog krvnog pritiska.

Ilustracija Foto: Pixabay
Ilustracija
AgencijeIzvor

Natrijum, koji se često jednostavno naziva so, nalazi se u skoro svemu što jedete i pijete. Prirodno se javlja u mnogim namirnicama, dodaje se u druge tokom procesa proizvodnje i koristi se kao aroma.

Već neko vrijeme, natrijum je bio povezan sa visokim krvnim pritiskom, koji uzrokuje oštećenje krvnih sudova i arterija kada je hronično povišen. Zauzvrat, ovo povećava rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara, srčane insuficijencije i bolesti bubrega. Stoga se često govori o ograničenom unosu soli, piše Healthline.

Neophodan za zdravlje

Uprkos stalnom ocrnjivanju, natrijum odnosno so je neophodan nutrijent za dobro zdravlje. To je jedan od elektrolita vašeg tijela, minerali koji stvaraju električno naelektrisane jone.

Većina natrijuma u vašem tijelu nalazi se u vašoj krvi i tečnosti koja okružuje vaše ćelije, gdje pomaže u održavanju ravnoteže ovih tečnosti. Uz održavanje normalnog balansa tečnosti, natrijum igra ključnu ulogu u normalnoj funkciji nerava i mišića. 

Bubrezi pomažu u regulisanju nivoa natrijuma u tijelu prilagođavanjem količine koja se izlučuje u urinu. Takođe natrijum se gubi i znojenjem. Nedostaci natrijuma u ishrani su veoma rijetki u normalnim uslovima, čak i kod dijeta sa veoma niskim sadržajem natrijuma.

Decenijama, zdravstvene institucije pozivaju ljude da ograniče unos natrijuma kako bi kontrolisali krvni pritisak. Procjenjuje se da je vašem tijelu potrebno samo 186 mg natrijuma dnevno da bi pravilno funkcionisalo. Međutim, bilo bi gotovo nemoguće konzumirati ovo malo, i dalje zadovoljiti svoje energetske potrebe i dobiti preporučeni unos drugih važnih hranljivih materija. Stoga, Institut za medicinu (IOM) preporučuje da zdravi odrasli konzumiraju 1.500 mg (1,5 grama) natrijuma dnevno, što je nešto manje od kašičice soli.

Ova granica je ustanovljena na osnovu dokaza iz kliničkih studija da unos natrijuma iznad 2.300 mg (2,3 grama) dnevno može negativno uticati na krvni pritisak i povećati rizik od srčanih oboljenja.

Zbog povećanog gubitka natrijuma kroz znoj, ove smjernice se ne primjenjuju na visoko aktivne ljude poput takmičarskih sportista ili radnika koji su izloženi toploti.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.