Zdravlje

Prevencija umjesto saniranja negativnih posljedica boravka na suncu

Toplotni talas stigao i do naše zemlje: Evo kako se zaštiti tokom vrelih ljetnjih dana

Za danas izdat narandžasti meteoalarm. Kako bi izbjegli negativne posljedice izlaganja visokim temperaturama i suncu, potrebno je pridržavati se nekih pravila koje savjetuju ljekari

Ilustracija Foto: Pixabay
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Pred nama su vreli ljetnji dani, uz temperature koje će dostizati i 40 stepeni Celzijusa. Prvi toplotni talas stigao je i do naše zemlje, a već za danas meteorolozi izdali su narandžeste meteoalarme. 

Bez obzira na to koliko dobro podnosili ljetnje vrućine, one mogu negativno uticati na zdravlje, pa ovo godišnje doba zahtijeva izvjesne promjene načina života, od laganije ishrane i odijevanja do drugačijeg rasporeda aktivnosti.

Hladne obloge kao prva pomoć

Ljeti smo više izloženi sunčevim zracima, morskoj vodi, pa je i našoj koži potrebna posebna zaštita. Iako često čujemo upozorenja da dugo izlaganje UV zracima nije dobro, nerijetko to zanemarimo.

Ljekari već godinama upozoravaju da se kao posljedica dugog boravka na suncu mogu javiti opekotine i alergije.

ZHMCG izdao narandžasti meteoalarm za sjutra: Temperature će dostići 40 podiok
2
ZHMCG izdao narandžasti meteoalarm za sjutra: Temperature…
19.06.2024 16:11

Kada dođe do pojave najblažeg stepena opekotina od sunca, neophodno je, savjeti su ljekara, započeti hlađenje opečene površine hladnom vodom ili hladnim oblogama.

Ipak, sunčevi zraci mogu izazvati i ozbiljne zdravstvene tegobe pa je nekada neophodno zatražiti pomoć ljekara. 

Pazite i sa klimom 

Ipak, kako bi izbjegli negativne posljedice izlaganja visokim temperaturama i suncu, potrebno je pridržavati se nekih pravila. 

Pravilna ishrana, bogata voćem i povrćem, kao i unos dovoljne količine tečnosti pomoći će u prevenciji negativnih posljedica boravka na suncu.

Prevencija, kako savjetju ljekari, osim nošenja šešira i odjeće od prirodnih tkanina, svijetlih boja, podrazumijeva unos što više tečnosti, uravnoteženu i laganu ishranu, bogatu vitaminima i mineralima, boravak u prostorijama koje se moraju redovno provjetravati.

Ipak, pazite i sa klimom, pa ukoliko su prostorije klimatizovane, temperaturna razlika u odnosu na spoljašnju sredinu ne bi trebalo da je veća od sedam stepeni Celzijusa.

Najmlađi najosjetljiviji

Bebe i djeca su posebno osjetljivi kada je riječ o visokim temparaturama i uticaju sunčevih zraka. Ljekari savjetuju i da ih za vrijeme toplotnog talasa ne treba izvoditi napolje, a ako se izvode to treba činiti isključivo u ranim jutarnjim ili večernjim satima.

Savjet ljekara je da u danima kada je temperatura izrazito visoka, bebe treba šetati samo u rano ujutro ili kasno poslijepodne.

Takođe, ni starija djeca ne bi trebalo da budu izložena suncu u periodu od 10 i 18 časova, posebno ne na betonskim i asfaltnim površinama.

Ukoliko dijete u tom periodu, ipak, boravi van kuće, glavu mu treba zaštititi šeširićem, a tijelo namazati kremom za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom.

Portal Analitika