Zdravlje

Evo kako gledanje fotografija hrane utiče na apetit

Univerzitet Aarhus u Danskoj nedavno je objavio zanimljivo istraživanje. Kako prenosi Science Daily, ova studija sugeriše kako posmatranje fotografija hrane može umanjiti apetit.

Evo kako gledanje fotografija hrane utiče na apetit Foto: Helena Lopes/Pexels
Index.hrIzvor

Prema istraživanju, učesnici koji su bili izloženi istoj fotografiji hrane 30 puta naveli su da su imali pojačan osjećaj sitosti u poređenju sa onima koji su fotografiju vidjeli manje puta.

Kako piše Science Daily, ova pojava je u okviru istraživanja mozga objašnjena takozvanom teorijom utemeljenog saznanja. Naime, kad zamislite kako jedete određenu hranu, područja u vašem mozgu koja se aktiviraju ista su kao ona koja se aktiviraju kad stvarno jedete tu hranu.

Dakle, prema ovom istraživanju vaš mozak zaista vjeruje da ste pojeli onaj burger čiju ste sliku upravo pogledali 30 puta, navodi se u istraživanju. 

Ova otkrića, dodaju, otvaraju mogućnosti za nove strategije za kontrolu prejedanja i upravljanje tjelesnom težinom.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.